nieuws

Eerenberg (D66) wil niet met PVV in college Enschede

Wethouder Eelco Eerenberg (D66) wil niet samen met de PVV in een nieuw te vormen college in Enschede. "Mocht de PVV betrokken worden in de onderhandelingen dan is dat voor ons een breekpunt", zegt Eerenberg.
Een verrassing is dat niet, aangezien ook de landelijke afdeling van D66 de PVV pertinent uitsluit. Eerenberg wil verder niet vooruitlopen op de onderhandelingen. "Als wij gevraagd worden om weer mee te doen in een college dan moeten de D66 standpunten wel zichtbaar zijn", zegt Eerenberg.
Het initiatief ligt nu bij BurgerBelangen die met zeven zetels de grootste partij is. Vier jaar gelden was het precies andersom, toen kreeg D66 zeven zetels, tegenover vijf nu. BurgerBelangen heeft al laten weten dat het de PVV niet uitsluit in de onderhandelingen.

Gaat huidige coaltie door?

De kans dat het zittende college verder gaat in de huidige vorm lijkt groot. De enige vraag is of ChristenUnie, die nu maar twee zetels haalde (drie in 2014), aan zal haken.
Gevraagd naar de ambities van Eerenberg houdt hij alle opties open. "Ik ben kandidaat wethouder, maar ik houd alle opties open.

Blijft Eerenberg in Enschede?

De vraag is of Eerenberg houdbaar is voor Enschede. Als jong en talentvol politicus (hij is 33 jaar), lonken de grote steden en Den Haag nadrukkelijk. "Ik heb mij niet aangemeld op lijstjes van de partij. Ik heb het naar mijn zin in Enschede en blijf hier ontzettend graag", zegt Eerenberg.
Toch wil hij geen uitspraken doen over zijn rol in Enschede. "Als ik morgen gebeld wordt door Utrecht? Dan zou ik het wel heel ingewikkeld vinden", zegt Eerenberg.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.