nieuws

Stadsomroeper Ootmarsum geeft na 40 jaar bel over aan zoon: 'Traditie die we moeten koesteren'

Het is een traditie die over gaat van vader op zoon. Hennie Bodde (78) stopt na veertig jaar als stadsomroeper van Ootmarsum. Zoon Rob (48) neemt nu de antieke bel over. “Dit zijn tradities waar Ootmarsum uniek in is, daarom moeten we ze koesteren.”
Zijn gezondheid laat het simpelweg niet meer toe. “Maar om eerlijk te zijn: na al die jaren is het nu ook mooi geweest. En ik vind het vooral geweldig dat mijn zoon Rob nu deze traditie voortzet.”

De traditie van de stadsomroeper is een van die typische paastradities waarin Ootmarsum grossiert. Net als het vlöggeln en de poaskearls. Het is de stadsomroeper, die paaszaterdag de mensen oproept om hout te gaan halen voor het paasvuur van de dag erop.

Paastradities
Luidend met zijn antieke bel roept hij zijn plaatsgenoten in onvervalst Twents op. Een tekst die al die jaren dezelfde is gebleven. “Al dee met wil goan hen poashoalt haaln, möt um één uur op ‘t Markt wèèn”, zegt Bodde. “Eén zin dus: daar hoef je niet lang op te studeren.”

Vierde generatie
Bodde junior is daarmee de vierde generatie Bodde. “Want mijn opa deed dit ook al. Hoe oud de traditie is? Geen idee eerlijk gezegd. Wat daarvoor allemaal speelde, ben ik niet van op de hoogte.”

Op de begroting
In vervlogen tijden stond de stadsomroeper op de gemeentelijke begroting. “Je was in dienst en moest namens Ootmarsum allerlei mededelingen doen. Als er bijvoorbeeld iets op de markt te koop was. Mijn vader kreeg er zelfs nog voor betaald. Ik doe dit echt als erebaantje.”

Fles jenever
Al doet Hennie Bodde het niet helemaal voor niets. Hij krijgt namelijk in natura uitbetaald. “Een fles jenever. En omdat je onderweg een keer of zes, zeven halt houdt, krijg je telkens een borrel aangeboden.”
En dat kan flink binnenkomen, erkent hij. “Ach, ik vraag weleens om er af en toe een beetje water bij in te doen. Dan ziet het er nog wel uit als een borrel, maar is het toch wat onschuldiger. Niettemin, aan het eind van mijn tocht heb ik vier, vijf borreltjes op. En dan is het prettig dat er in de woonkamer een bank staat, waar ik even een tukje op kan doen.”

Opvolger
Na zaterdag neemt Rob de antieke bel over. “Ik heb geen seconde getwijfeld”, zegt hij. “Dit is een prachtige traditie. Die moeten we in ere houden.”

Van vader op zoon, Hennie Bode is er blij mee. “Ik ben een echte Ootmarsumer. Inderdaad, een Siepel. Ik ben trots op ons stadje. Want we zijn een stad hè… Ootmarsum heeft tradities die uniek zijn voor ons land. Die moeten we koesteren.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.