nieuws

Mismatch: Folkeringa vertrekt binnen een jaar als directeur Zwolse theaters

Theater De Spiegel in Zwolle
Theater De Spiegel in Zwolle © RTV Oost / Bert Eeftink
Nog geen jaar na zijn aanstelling, legt Hilko Folkeringa zijn functie van directeur van de Zwolse theaters neer. Reden: beide partijen zijn tot de conclusie gekomen dat er sprake is van een mismatch.
"Zwolse theaters is een prachtige culturele instelling waar Zwolle en Overijssel trots op kunnen zijn", aldus Folkeringa. "Een instituut dat lokaal geworteld is, een sterke regionale functie heeft en steeds meer van nationale betekenis wordt. Een koers die de laatste jaren met succes is ingezet en vervolg dient te krijgen."
"In deze cruciale fase van organisatieontwikkeling vraagt dat om een bepaald type leiderschap, een ander type leider dan ik ben. Dan kun je in het belang van de organisatie maar één ding doen: ruimte maken voor een directeur-bestuurder die wel past."

'Moedig besluit'

De voorzitter van de Raad van Toezicht, Thecla Bodewes, vindt het een moedig besluit. "We zijn vol overtuiging met elkaar in zee gegaan. Hilko Folkeringa is een goede directeur met een stevige en succesvolle staat van dienst. Toch is dat niet altijd de garantie voor een goede match, blijkt tot onze teleurstelling. Het pleit voor Hilko dat hij dit zelf bespreekbaar heeft gemaakt en daarmee het belang van Zwolse theaters boven zijn persoonlijk belang stelt."
De Raad van Toezicht gaat de komende tijd gebruiken voor de zoektocht naar een nieuwe directeur-bestuurder. Tot die tijd zullen de directietaken onder verantwoordelijkheid van oud- directeur Gijsje van Honk worden uitgevoerd.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.