nieuws

Sprankje hoop voor bewoners pur-huizen

Er gloort een sprankje hoop voor de bewoners van zogenoemde pur-huizen. Er komt mogelijk onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van het intussen veelbesproken pur-schuim. Aanleiding is een motie van SP-Kamerlid Sandra Beckerman.
In Overijssel zijn inwoners van Lierderholthuis, Vriezenveen en Aadorp hun huis ontvlucht nadat ze het eerder met pur-schuim hadden isoleren. Sindsdien kampen ze met ernstige gezondheidsklachten.

Gezondheidsonderzoek
SP-Kamerlid Beckerman diende vanmiddag een motie waarin ze aandringt op onderzoek door de Gezondheidsraad naar de gevaren van pur-schuim. Zo'n onderzoek is al gaande voor werknemers die beroepsmatig worden blootgesteld aan pur, maar Beckerman wil dat dit wordt uitgebreid naar bewoners van pur-huizen.
De motie kon volgens haar rekenen op goedkeuring van verantwoordelijk minister Ollongren. "De Tweede Kamer stemt er nu dinsdag over, maar met het positieve advies van de minister verwacht ik er veel van”, aldus Beckerman.

Schadefonds
Het Kamerlid diende vanmiddag een tweede motie in. Daarin pleit ze voor een landelijk schadefonds, waaruit pur-slachtoffers smartengeld kunnen krijgen. Naar voorbeeld van een schadefonds zoals dat er reeds is voor slachtoffers van asbest en Q-koorts.

De regeling zou moeten gelden voor zowel personeelsleden die werken met pur, maar ook bewoners van pur-huizen.

Private kwestie
De minister ging echter niet mee in deze motie. De bewindsvrouw vindt dit een zaak tussen bedrijven en zieke werknemers. Maar ook isolatiebedrijven en bewoners van pur-huizen moeten dit onderling regelen.

De kans dat die tweede motie komende dinsdag door de Kamer wordt overgenomen, is dan ook nihil. “De reactie van de minister is erg teleurstellend. Deze motie is inderdaad behoorlijk kansloos", erkent Beckerman.

Eerste stap
Beckerman noemt de reactie van de minister op haar eerste motie voor een gezondheidsonderzoek een belangrijke eerste stap: “Als dan uit zo'n onderzoek blijkt dat pur leidt tot problemen, moeten we ook zorgen dat deze mensen schadeloos worden gesteld. Ik geef niet op. We blijven er bovenop zitten.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.