nieuws

Geen actieve grensoverschrijdende samenwerking opgestart na vermeende aanslag Münster

Aanslag in Münster
Aanslag in Münster © 112 Oldenzaal
Er is nog geen actieve grensoverschrijdende samenwerking opgestart na de vermeende aanslag in Münster, op zeventig kilometer van de grens. Mocht Nederlandse hulp nodig zijn, dan zijn daar wel reguliere afspraken over.
Dat zegt Rob Welten, burgemeester van Borne en voorzitter van de EUREGIO-raad. "Als het zo is dat er bijvoorbeeld ziekenhuisbedden nodig zijn, dan zijn daar reguliere afspraken over. Daar is de EUREGIO niet direct bij betrokken."

Afschuwelijke ramp

Welten noemt de aanslag in Münster een "afschuwelijke ramp". "Met veel onschuldige slachtoffers, dat valt zeer te betreuren. Münster is een grote stad en we houden contact over het bieden van eventuele nazorg, maar het is niet zo dat wij helpen met acute zorg."
Bij grote rampen in Duitsland kunnen Nederlandse ambulances van Ambulance Oost worden ingezet. "Dat komt wel voor", vertelt directeur-bestuurder Pieter Huizinga. "Maar op dit moment is het bij mij niet bekend dat wij zijn ingeschakeld."

MST traumacentrum voor EUREGIO

Ook het Medisch Spectrum Twente (MST), met ziekenhuizen in Enschede, Oldenzaal en Haaksbergen, kan bij grote rampen in Duitsland worden ingeschakeld. "Wij zijn een traumacentrum voor de EUREGIO. Op het moment dat er slachtoffers zijn die niet in Duitsland terecht kunnen, komen ze bij ons", vertelt Lars Wormgoor van het MST. 
Op dit moment zijn er bij Wormgoor geen gevallen bekend dat het MST is ingeschakeld voor de behandeling van gewonden. Bij incident in Münster, waar een busje inreed op een terras, kwamen twee mensen en de bestuurder van de bus om het leven. Duitse autoriteiten vermoeden dat het gaat om een aanslag.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.