nieuws

Organisatie over ophef Omloop Noordwest Overijssel: auto was op last van hulpdiensten verplaatst

Een enorme klap. Zo noemt de organisatie van de Omloop Noordwest Overijssel de enorme valpartij gistermiddag. De valpartij ontstond toen één van de renners op een geparkeerde auto botste. Over de plek waar die auto geparkeerd stond is gisteren discussie ontstaan: ver in de berm, of half op de weg?
Het ongeluk op de Veneweg in Wanneperveen gebeurde tijdens de juniorenwedstrijd. "Er ontstond plotseling waaiervorming, door de wind kwamen de renners helemaal aan de linkerkant van de weg terecht", aldus Arjan Winters van de organisatie. Eén van de renners botste op de geparkeerde auto, waarna een flinke valpartij ontstond.
Vijf renners zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht, zo'n vijftien anderen zijn ter plekke behandeld door ambulancepersoneel. "Je houdt er in je draaiboek rekening mee, maar je hoopt dat het niet gebeurt." Van de vijf die naar het ziekenhuis zijn gegaan, is één renner nog niet terug naar huis. 

Waar stond de bewuste auto nu geparkeerd?

In een persbericht dat de organisatie gisteren verstuurde staat te lezen dat de auto ver in de berm geparkeerd stond, op last van de politie. Daarover ontstond al snel twijfel bij veel mensen. Op foto's is te zien dat de auto namelijk wel met twee wielen in de berm staat, maar voor het grootste deel op de weg.
"Dat komt omdat de auto op last van de hulpdiensten na de valpartij is verplaatst", zegt Winters. "Er lag een slachtoffer voor de auto, maar in plaats van het slachtoffer te verplaatsen is de auto verplaatst."
Beelden van de valpartij die zijn gemaakt met een helmcamera, lijken dat te bevestigen. De auto lijkt op die beelden inderdaad verder in de berm te zijn geparkeerd dan op de foto's van na de valpartij is te zien.
Tekst gaat verder onder de foto
Fotograaf: Philip Sijbrandi Beeld vlak voor de crash

Contact met slachtoffers

Inmiddels heeft de organisatie contact gehad met de slachtoffers. Het duurde even voordat alle slachtoffers of hun ouders gesproken waren, omdat de organisatie wel de contactgegevens van de ploegleiders maar niet van de wielrenners heeft.
"We helpen waar we kunnen", zegt Winters. "Bij een wielerkoers zijn altijd wel valpartijen, zeker met een groot peloton." Daarom is er in het draaiboek ook veel geregeld om dit soort dingen te voorkomen, maar ook om hulp te verlenen als het toch onverhoopt mis gaat.

Domper

Het incident is op z'n zachtst gezegd een flinke domper op wat een mooie dag had moeten worden. "Ik heb de wedstrijd als junior gereden, heb nu zo'n 25 keer georganiseerd, ik heb dit nog nooit meegemaakt", aldus Winters. "Na afloop was er een bedrukte stemming. Je moet het een plek geven, we zijn na het opruimen nog even samengekomen en hebben ons verhaal gedaan."
"Volgens de hulpdiensten is de afhandeling van het incident goed verlopen. Het opschalen is goed gegaan, iedereen heeft gehandeld zoals het moest blijkt uit de evaluatie."

Auto's weren van parcours

De vraag of auto's helemaal van het parcours gemeden moeten worden moet worden gesteld. In andere landen gebeurt dat vaak wel, al gaat het nog wel eens mis. Vorige week reed tijdens de Ronde van Vlaanderen plotseling een auto naast het peloton op het parcours.
Maar in Nederland is dat geen optie bij een rit als die van gisteren. "De wetgeving in Nederland staat niet toe dat auto's geweerd kunnen worden op een parcours", aldus Winters.
Hieronder de beelden van de helmcamera
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.