nieuws

Ondernemers uit Dalfsen vrezen klachtenregen na komst nieuwe seniorenflat

Twee bedrijven uit Dalfsen vrezen een regen van klachten als de gemeente de bouw van twee nieuwe seniorenflats naast hun onderneming toestaat.
De nieuwe flats met totaal 57 appartementen komen pal naast hun bedrijven te staan. Ze willen dat de gemeente een stokje steekt voor de bouw van het complex. 

'Hele hoge pieken'

"Grootste zorg voor ons is het feit dat geluid beleving is, stof is beleving en dat wij een restauratiewerkplaats zijn die hele hoge pieken heeft", vertelt Job Brouwers. Zijn bedrijf Classic Job is pal naast de plek waar de nieuwe flats komen, gevestigd. 
"Ook al voldoen wij aan de eisen van de vergunning, kan toch die beleving van de piekmomenten, het stof van het schuren dat op de rotan tuinsetjes waait, dat kan als zeer overlastgevend ervaren worden."

Zwaarste categorie milieuvergunning
Ook de directie van een andere aangrenzende onderneming vreest dat ze overlast gaat veroorzaken. "Wij hebben 's nachts toelevering. Tien tot vijftien vrachtauto's per nacht. We zitten in de zwaarste categorie milieuvergunning", vertelt Remco Kemerink van Dabeko, groothandel in banden en automaterialen. 
"Er komt hiernaast een publiek te wonen dat daar in beleving heel veel moeite mee kan hebben, met name voor hun nachtrust."

Niet schuren bij westenwind
De ondernemers vrezen dat de gemeente Dalfsen, na klachten van de nieuwe bewoners van de flats, aan de milieuvergunningen wil gaan sleutelen. 
"Dat we bijvoorbeeld niet meer mogen schuren bij westenwind," noemt Brouwers als voorbeeld. "Dat we in de toekomst niet mogen uitbreiden met de vermogensbank omdat het geluid als te hard wordt ervaren. We vrezen dat we beperkt worden in onze bedrijfsvoering."

Stoppen met nachtelijke bevoorrading
De directeur van Dabeko vreest dat zijn toekomstige buren gaan klagen over de nachtelijke bevoorrading van zijn bedrijf. "We vrezen dat de gemeente uiteindelijk zegt dat we daarmee moeten stoppen."
Wethouder André Schuurman kent de zorgen van de ondernemers, maar vindt niet dat het plan voor de seniorenflats aangepast moet worden. Als er klachten van de nieuwe bewoners komen, gaat de gemeente controleren. "Dat betekent dat we gaan toetsen hoe het is, maar als de overlast niet buiten de afgegeven vergunning valt, is de klacht onterecht."

'Geen probleem'

De wethouder zegt ook dat hij niet van plan is om de milieuvergunning die de bedrijven nu hebben, te beperken. "Op dit ogenblik hebben ze bepaalde vergunningen en binnen die vergunningen kunnen ze gewoon blijven werken. Dus wat dat betreft is er geen probleem."
Volgens de ondernemers is er echter wel een probleem en zij zien maar één echte oplossing: "De oplossing is dat Residentie Slingerdael uitwijkt naar een andere locatie", aldus Kemerink.   

Gemeenteraad

Daarover gaat de wethouder echter niet. Hij wijst de ondernemers door naar gemeenteraad. Wordt vervolgd. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.