nieuws

Landelijke aftrap van aspergeseizoen in Zwolle: 'Ik ben er heel trots op'

Het aspergeseizoen is officieel begonnen. Vandaag werd de landelijke aftrap van het seizoen in restaurant De Librije in Zwolle gegeven.
Salland had dit jaar voor het eerst de eer om de aftrap van het landelijke seizoen te geven. 

'Ik ben er heel trots op'

Herman Ogink, aspergeteler uit Raalte, vindt het mooi dat Salland daarmee ook meteen erkend wordt als volwaardige aspergestreek. "We hebben er heel veel moeite voor gedaan om dat hier te krijgen. Het is hartstikke mooi gelukt, ik ben er heel trots op."
Chefkok Jonnie Boer van De Librije is blij dat het seizoen weer begonnen is. "Alle dingen die met seizoenen komen, daar verlang ik altijd heel erg naar. Van asperges is het natuurlijk hartstikke mooi dat wij hier in het oosten zo'n geweldige kwaliteit hebben. En al zo lang. Ja, dat is gewoon te gek."

Grondwater
Waarom Sallandse asperge zo goed is? "Het gaat voornamelijk om het grondwater", vertelt teler Ogink.
"Als het mooi, lekker grondwater is, dan is het goed. Als je op oergronden zit wat het water bruin is of ijzerhoudend is, dan zijn ze minder van smaak."

Bangkok-Raalte
Ogink levert als sinds 1986 asperges aan De Librije. Hoe de sterrenchef ze op het menu zet? "Het klinkt gek, maar komt hier op de kaart als nagerecht met aardbeien van van Kalter uit IJsselmuiden."

"En in de foodtruck van mijn zoon hebben we een soep ontwikkeld die noemen we Bangkok-Raalte. Dat is is een tom ka kai-soep, maar dan van Raalter asperges."

'Niet al te veel flauwekul'
En hoe de teler en de sterrenchef de asperges zelf het liefst eten? "Gewoon traditioneel. Met wat ham, aardappeltje, eitje en niet al te veel flauwekul", aldus Ogink. 
En daar sluit sterrenchef Boer zich bij aan: "Ik zelf eet de asperges het liefst met boter eventueel wat ham, maar boter en ei. Dat vind ik het lekkerst." 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.