nieuws

Wake-up call voor Menzis: "Dat Facebook altijd meekijkt, dat moeten we niet willen"

Hoofdkantoor van Menzis in Enschede
Hoofdkantoor van Menzis in Enschede © RTV Oost / Rogier van den Berg
De maatschappelijke discussie over het gebruik van de Facebook-pixel heeft bij zorgverzekeraar Menzis de boel flink opgeschud. "Het is een wake-up call", zegt woordvoerder Joeri Veen.
Bedrijven die gegevens delen met Facebook. Een week of wat geleden was dat de normaalste zaak van de wereld. En met de Facebook-pixel-plug-in is het ook heel makkelijk. Als bedrijf installeer je de pixel-plug-in op je website. De pixel stuurt surfgedrag van websitebezoekers door naar de servers van Facebook.

Gerichte reclamecampagnes

"Bij Menzis gebruikten we de pixel omdat we de mogelijkheid wilden hebben om heel gerichte reclamecampagnes te kunnen voeren", legt Veen uit. "Uiteindelijk hebben we dat nooit gedaan, maar dat was wel de gedachte achter het delen van gegevens met Facebook."
Menzis besloot gisteren om per direct te stoppen met de Facebook-pixel vanwege de maatschappelijke discussie daarover. Bij Menzis zagen ze in dat Facebook-gebruikers helemaal niet beseffen dat hun gegevens worden gedeeld als ze bijvoorbeeld op de site van Menzis of Google of een webwinkel zitten.
Veen: "Dat Facebook dat allemaal ziet, dat moeten we met z'n allen niet willen. Dat kunnen wij ook niet uitleggen aan onze klanten en het is ook helemaal niet nodig om die gegevens te delen. Daarom hebben we direct ingegrepen. Daarom hebben de Facebook-pixel verwijderd." 

Online beleid

Alle consternatie is voor Menzis ook een reden om haar online beleid tegen het licht te houden. "Dit mag niet nog een keer gebeuren", stelt Veen. Ook start Menzis een eigen onderzoek. "We willen weten hoe lang dit al speelt en welke gegevens er allemaal zijn gedeeld."
De zorgverzekeraar verzekert dat er geen persoonsgegevens met Facebook zijn gedeeld. Veen: "De pixel is nooit gebruikt in dat deel van de website waar je moet inloggen. Ook in de app is de pixel niet gebruikt. Er zijn geen dossiers bij Facebook terecht gekomen."

Site on hold

Vanwege het verwijderen van de pixel was de website van Menzis een aantal uren onbereikbaar. "We willen er zeker van zijn dat mensen terecht komen op een site zonder pixel. Daarvoor was het nodig om de site tijdelijk on hold te zetten." 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.