nieuws

'Asbestadvocaat' luidt noodklok: kankerverwekkend materiaal komt via achterdeur nog steeds land in

Het 'asbestspook' eist jaarlijks honderden mensenlevens
Het 'asbestspook' eist jaarlijks honderden mensenlevens © RTV Oost
Terwijl Nederland al sinds 1993 een asbestverbod heeft, blijkt dat het kankerverwekkende materiaal nog altijd via de ‘achterdeur’ ons land binnenkomt. Bob Ruers, dé asbestadvocaat van ons land, heeft daarover vanmiddag de noodklok geluid.
Ruers deed zijn uitlatingen vanmiddag tijdens het symposium ‘25 jaar asbestverbod’, georganiseerd door het Instituut Asbestslachtoffers. Asbest heeft in deze regio relatief veel slachtoffers geëist, omdat het bedrijf Eternit in Goor jarenlang asbestplaten produceerde en asbestafval gratis weggaf aan de lokale bevolking.

Terwijl tientallen landen een asbestverbod hebben, wordt het kankerverwekkende materiaal in een aantal landen echter nog altijd in allerlei dagelijkse producten verwerkt. 

Cosmetica en speelgoed

Volgens advocaat Ruers, die geldt als juridische asbest-autoriteit, gaat het daarbij om onder meer speelgoed, cosmetica, machines, scooters, maar ook prefab-woningen en straalgrit. Onder meer in Rusland wordt asbest nog volop gebruikt.

“Anders dan verwacht heeft het asbestverbod nog geen einde gemaakt aan het gevaar ervan in onze samenleving”, aldus Ruers.

'Asbestspook'
Dit weekeinde bleek al dat het ‘asbestspook’ tot 2035 nog 8.000 dodelijke slachtoffers zal eisen. Dat zegt A. Burdorf, hoogleraar en onderzoeker aan het Erasmus MC. 

Volgens Burdorf heeft de piek zich waarschijnlijk vorig jaar voorgedaan. Vanaf nu zal de jaarlijkse sterfte geleidelijk afnemen. Niettemin betekent dit dat er de eerstkomende jaren nog altijd zo’n 500 slachtoffers aan een asbestgerelateerde ziekte zullen bezwijken. Tot nog toe zijn er al 15.000 mensen aan asbestkanker overleden.

Meldpunt

Jaarlijks kloppen circa 600 nieuwe patiënten of hun nabestaanden aan bij het Instituut Asbestslachtoffers. Dit Instituut heeft recent een speciaal meldpunt hiervoor gelanceerd. “De opgeslagen informatie kan in een later stadium helpen een goede bewijspositie op te bouwen”, aldus een woordvoerder.
Overigens gaat het niet alleen om (ex-)werknemers die beroepshalve met asbest in aanraking komen, maar bijvoorbeeld ook familieleden die via werkkleding de asbestvezels binnenkregen of mensen die in de buurt waren van een asbestbrand.

Afschaffen verjaringstermijn

Het Instituut Asbestslachtoffers pleit voor afschaffing van de verjaringstermijn van 30 jaar omdat de veelal dodelijke ziekte zich soms nog veel later pas openbaart.

“Gelukkig nemen veel (ex-)werkgevers en verzekeraars in de praktijk hun verantwoordelijkheid en wordt ondanks het overschrijden van de formele verjaringstermijn een vergoeding uitgekeerd aan het slachtoffer of de nabestaanden”, aldus een woordvoerder van het Instituut. “In circa 50 gevallen per jaar wordt echter nog wel een beroep gedaan op verjaring.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.