nieuws

Overijssel gaat in tegen landelijke trend: meer verkeersdoden

Aantal verkeersdoden in Overijssel steeg in 2017
Aantal verkeersdoden in Overijssel steeg in 2017 © News United / Gijs Huiskes
Het aantal Overijsselse verkeersdoden is in 2017 gestegen ten opzichte het jaar daarvoor. In 2016 overleden 59 mensen in het verkeer, in het afgelopen jaar liep de teller op tot 65 dodelijke slachtoffers.
Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Landelijk nam het aantal dodelijke verkeersslachtoffers juist af. 
Relatief veel fietsers
2017 kende relatief veel fietsdoden. Onder de 65 overleden Overijsselse verkeersdeelnemers waren 25 fietsers te betreuren. Daarmee was in  Overijssel, samen met Zeeland, het aantal fietsdoden per gefietste kilometer het hoogst.
Ruim een kwart van de landelijke fietsdoden in 2017 is verongelukt op een e-bike. Het gaat om 57 mensen. Dat zijn er zeventien meer dan in 2016, een stijging die alleen is veroorzaakt door mannen. Onder 65-plussers is het aantal e-bikedoden verdubbeld, van 15 in 2016 naar 31 in 2017.

Meer ouderen op de fiets

De toename van het aantal fietsdoden lijkt dan ook samen te hangen met de toenemende populariteit van e-bikes en de toename van het aantal ouderen dat fietst, ziet ook de Fietsersbond.
Saskia Kluit is directeur van de Fietsersbond: "Dat mensen in Nederland tot op hoge leeftijd fietsen is een positieve ontwikkeling die we moeten stimuleren. Tegelijkertijd stellen oudere fietsers, vanwege hun brozere fysiek, andere eisen aan de kwaliteit van de fietsinfrastructuur. De stijgende ongevalscijfers bij oudere fietsers roepen dan ook nadrukkelijk de vraag op of overheden dit wel doorhebben en zich genoeg inspannen om deze groep een veilige fietsomgeving te bieden."
De bond bepleit een lagere maximumsnelheid in de bebouwde kom, betere fietsinfrastructuur en investeringen in educatie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.