nieuws

AkzoNobel Hengelo: uiterlijk volgende week stabiel transportnetwerk

AkzoNobel in Hengelo gaat ervan uit dat het op 1 mei over een vernieuwd en stabiel netwerk van transportleidingen beschikt dat klaar is voor de toekomst. Dat zegt het bedrijf in reactie op de kritiek van Staatstoezicht op de Mijnen (SODM). SodM dreigt met een dwangsom als op 1 mei de problemen met lekkende transportleidingen niet helemaal zijn opgelost.
Eerder deze maand heeft SodM in een brief aan AkzoNobel Specialty Chemicals in Hengelo gestuurd waarin het aankondigt dat het verscherpt toezicht op AkzoNobel verlengd wordt. SodM ziet dat er vooruitgang wordt geboekt als het gaat om lekkages en controles van boorputten, maar constateert ook dat er grote vertraging is als het gaat om het veilig achterlaten van cavernes waaruit zout is gewonnen.

Lekkende leidingen

AkzoNobel heeft de afgelopen jaren te maken gehad met lekkages in transportleidingen. Die lekkages zijn een groot probleem, onder meer in Twente, omdat ze de ondergrond verontreinigen. Op 1 januari hadden de lekkages helemaal verleden tijd moeten zijn en er zijn grote verbeteringen vastgesteld door het SodM. Toch was er begin februari nog een lekkage. 
'Een tegenvaller' noemt AkzoNobel het, met daarna meteen de opmerking dat op 1 mei een vernieuwd en stabiel netwerk beschikbaar is. "Het netwerk is klaar en wacht op goedkeuring van SodM voor ingebruikneming."

Afsluiten boorputten

De vertraging bij het uit gebruik nemen van boorputten - abandonneren genoemd - herkent AkzoNobel. "Na het stoppen van de zoutwinning in een boorput staan echter verschillende opties open, uiteenlopend van volledig stabiel afsluiten tot het hergebruik voor ondergrondse opslag als bijdrage aan de energietransitie."
"Formeel zou een boorput eerst moeten worden afgesloten voor er wordt nagedacht over eventueel hergebruik. Het verdient ons inziens de aanbeveling om het aspect van mogelijk hergebruik al mee te nemen bij het opstellen van het winningsplan. Op deze wijze kan hiermee al tijdens de winning rekening worden gehouden."
SodM geeft AkzoNobel tot 1 september de tijd om met een plan te komen om te onderzoeken en vast te stellen op welke manier het abandonneren van de cavernes het best kan worden gedaan. 

Controle

Het controleren van (gebruikte en ongebruikte) boorputten laat ook vooruitgang zien, zegt SodM. AkzoNobel zegt door te gaan met het uitvoeren van milieukundige onderzoeken. Ook zullen de peilbuizen rond de putten gemonitord blijven. 

Kamervragen

Ondertussen heeft GroenLinks aan de provincie en het kabinet vragen gesteld over de verlening van het verscherpt toezicht. De provinciale en de landelijke afdelingen van GroenLinks zijn kritisch: niet op het besluit om te verlengen, maar op het feit dat verlenging nodig is.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.