nieuws

Enschedeër houdt kwartier lang gewapende overvaller in bedwang

Een held wil hij zichzelf beslist niet noemen, maar Enschedeër Marco blikt er met voldoening op terug dat hij erin slaagde een gewapende overvaller te overmeesteren: “Mooi dat ik mijn bescheiden bijdrage hieraan heb kunnen leveren.”
Bij de overval drongen twee met bivakmutsen vermomde mannen de woning aan de Engerink Es binnen en bedreigden de bewoonster, die op dat moment alleen thuis was, met een vuurwapen. De daders gingen ervandoor met onder meer een kluis en sieraden.

Marco (“laat mijn achternaam maar achterwege, want ik weet niet wat voor gasten het zijn”) kwam gistermiddag bij zijn huis aanrijden toen hij een man met een bivakmuts zag wegrennen. "Achterna gezeten door een buurvrouw, die riep dat die man had ingebroken", vult hij aan.
"Die gast rende voor mijn auto langs. Ik heb daarop onmiddellijk de achtervolging ingezet. Ik wilde hem klemrijden. Pas buiten de wijk werd hij moe en ben ik hem achterna gesprint. Ik riep naar iemand om mij te helpen en samen hebben we hem overmeesterd.”

Sportief type
Marco, een sportief type dat bepaald niet bang is aangelegd: “Ik heb toen een klemmetje toegepast. Maar omdat we zo’n 500 meter buiten de wijk waren, kon de politie ons aanvankelijk niet vinden. Het duurde wel een kwartier. Maar toen kwamen ze ook met vijf, zes wagens aanrijden.”

Volgens Marco was het nog niet eenvoudig de overvaller in bedwang te houden. “Zijn bivakmuts had hij intussen weggegooid en ook de gestolen sieraden. Later bleek dat de daders ook de kluis hadden weggegooid.”

Schoenveters vastgeknoopt
Terwijl Marco de overvaller in bedwang hield, knoopte de andere buurtbewoner de schoenveters van de man aan elkaar. “In de tussentijd ging voortdurend mijn telefoon. Uiteraard kon ik niet opnemen, maar nadat de politie de man van me had overgenomen, bleek dat het mijn vriendin was. Ze vertelde in paniek dat er onze buurt een overval was gepleegd en dat er twee mannen voortvluchtig waren. ‘Nou, ik heb er zojuist een gepakt’, zei ik haar.”
Hij blikt tevreden terug: “Dat de mannen een pistool bij zich hadden, wist ik op dat moment nog niet. Niettemin, ik heb altijd geroepen dat – wanneer me zoiets zou overkomen – ik zou ingrijpen. Het is een enorm cliché, maar toch: de maatschappij ben jij. Want hoe vaak hoor je niet dat er wat gebeurt en omstanders werkloos blijven toekijken. Ik ben blij dat ik in dit geval mijn bescheiden bijdrage heb kunnen leveren.”

Geblesseerd

De Enschedeër raakte overigens nog wel geblesseerd: “Bij het trekken van het laatste sprintje, scheurde ik mijn hamstring. Maar dat staat in geen verhouding met wat deze mensen is overkomen. Op klaarlichte dag in je huis worden overvallen, dat zal er mentaal behoorlijk inhakken.”
De handlanger is ondanks een uitgebreide klopjacht, waarbij onder meer een politieheli werd ingezet, nog voortvluchtig. "Hopelijk kunnen ze die via die andere gast nu ook nog opsporen."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.