nieuws

Blijkt uit onderzoek: Burgers met natte voeten wijzen vooral naar overheid

Hoosbuien die er voor zorgen dat hele straten blank staan en kelders onderlopen. Dankzij klimaatverandering wordt dit probleem elk jaar iets groter. Mensen die hiermee te maken hebben kijken voor een oplossing vooral naar de overheid, zo blijkt een enquête van de regionale omroepen en de NOS.
"Gemeenten moeten meer groen in de stad aanbrengen en niet elke vierkante meter bebouwen", zegt een inwoner uit Enschede. "Ook moeten er meer afwateringsbassins komen en gemeenten moeten bij de afgifte van een bouwvergunning rekening houden met bestaande bebouwing. Op die manier kunnen gemeenten voorkomen dat er problemen ontstaan."

Kolkenzuiger aan het werk

Ook deze Enschedeër vindt dat de bal vooral bij de gemeente ligt als het gaat om het voorkomen van wateroverlast. "De rioolputten moeten vaker leeggezogen worden. Ook de putten in de paden achter de huizen. Nu moeten wij als bewoners maar zien hoe we dat oplossen. Bij hoosbuien moeten wij nu maar accepteren dat onze schuur blank komt te staan. Kan er geen regeling worden getroffen dat de kolkenzuiger van de gemeente dat eens per jaar ook tegen vergoeding erbij doet? Zou enorm schelen."
Een inwoner uit Hengelo reageert: "Bij ons in de straat staan bomen die ongeveer honderd jaar oud zijn. Ik heb er geen problemen mee, alleen de gemeente snoeit ze nooit. En de bladeren worden niet opgeruimd."

Samen probleem oplossen

Er zijn ook inwoners die wel zelf maatregelen nemen om droge voeten te houden. Een inwoner uit Dalfsen meldt: "Mijn regenwater is afgekoppeld en dat infiltreer ik. Daar krijg je in Dalfsen geld voor. Dat is veel goedkoper dan een nieuwe riolering en het effect is hetzelfde. Maar mensen willen niet zo gauw zelf iets doen: 'Laat de gemeente het maar opknappen.' Ik vind niet dat dat zo werkt. We moeten het vooral samen doen."
Een inwoner uit Zwolle trof maatregelen tijdens bouwwerkzaamheden. "Wij hebben samen met de buren een paar jaar geleden de schuur verbouwd. Daarop hebben we een sedumdak aangelegd. We schaffen binnenkort een regenton aan."

Mag niets kosten

Uit het onderzoek blijkt dat mensen wateroverlast erg vervelend vinden. Maar maatregelen tegen de overlast mogen hen niet in de portemonnee raken. Zo wil 85 procent van de mensen, die zeggen regelmatig wateroverlast te hebben, dat de gemeente meer investeert in de riolering. Maar van dezelfde groep is slechts een kwart bereid meer rioolheffing te betalen.
Ook als het gaat om vergroenen van de omgeving wordt er vooral naar de gemeente gekeken. Bijna 70 procent vindt het een goed idee om harde bestrating te vervangen door groen, terwijl iets meer dan de helft zegt bereid te zijn zelf aanpassingen in zijn of haar eigen tuin te doen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.