nieuws

Zijn de schone energieambities van de provincie nu wel of niet haalbaar?

Atelier Overijssel was vorige week glashelder; de schone energieambities van de provincie zijn onuitvoerbaar. Maar verantwoordelijk gedeputeerde Annemieke Traag is het niet eens met het rapport. Volgens haar kan Overijssel over dertig jaar volledig zijn overgeschakeld op schone energie.
Alle Overijsselse huishoudens, instellingen, scholen en bedrijven moeten in 2050 de overstap hebben gemaakt naar schone energie. Maar daarvoor zijn wel heel veel zonneparken nodig: 50.000 hectare in totaal. En voor windenergie is nog veel meer ruimte nodig. Als we het energievraagstuk met biomassa oplossen, is zelfs een oppervlakte bos nodig dat ruim twee keer zo groot is als de provincie.

Technologische verbetering

Toch heeft Atelier Overijssel iets over het hoofd gezien bij het trekken van deze conclusies, zegt energie-gedeputeerde Annemieke Traag. "Een belangrijk thema, innovatie en technologische ontwikkeling, heeft het Atelier niet meegenomen."
Traag bedoelt dat de technologie de komende tijd snel verbetert, waardoor bijvoorbeeld kleinere zonnevelden veel meer energie kunnen opwekken. Daarnaast ontstaat nieuwe schone technologie, die de rol van zonne- en windenergie straks misschien zelfs wel helemaal overneemt.

Energiebesparing

Ook verwacht de gedeputeerde dat de komende tijd flinke stappen worden gezet op het gebied van energiebesparing. "Wat je aan energie niet gebruikt, dat hoef je ook niet op te wekken."
De provincie is wel blij met het kritische rapport van Atelier Overijssel. "Het daagt ons als samenleving uit om goed na te denken wat nieuwe energie betekent voor de ruimte en de landschappelijke kwaliteit van Overijssel. En ik maak ook graag gebruik van de kennis van Atelier Overijssel om uit te vinden hoe je goede energielandschappen krijgt", aldus Traag.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.