nieuws

Malafide hondenfokker uit Ambt Delden ging al veel vaker in de fout

De malafide hondenfokker uit Ambt Delden blijkt al veel vaker in de fout te zijn gegaan
De malafide hondenfokker uit Ambt Delden blijkt al veel vaker in de fout te zijn gegaan © RTV Oost
De malafide broodfokker Frits B. (63) blijkt de afgelopen jaren een spoor van ellende door Twente te hebben getrokken. B. werd deze week aangehouden nadat tientallen honden bij hem onder mensonterende omstandigheden werden ontdekt. Opvallend is dat B. in het verleden meermalen op de bon is geslingerd, maar toch telkens weer zijn oude praktijken kon oppikken.
De illegale fokker was gespecialiseerd in Amerikaanse bulldogs. Bij de inval deze week in een bedrijfspand in Ambt Delden werden 47 zwaar verwaarloosde honden, waaronder 24 pups, in beslag genomen. Bovendien werd in zijn diepvries een dode pup en bedorven vlees gevonden. Twee honden zijn er dusdanig slecht aan toe dat het nog maar de vraag is of ze het overleven.

In opspraak
Frits B. raakte al sinds 2010 meermalen in opspraak. In zijn vroegere woonplaats Almelo legde de gemeente een dwangsom aan hem op omdat hij in zijn tussenwoning aan de Gerard Doustraat tientallen honden hield.

Huis uitgezet
Omdat de overlast bleef voortduren, werd hij in 2014 zijn woning aan de Gerard Doustraat uitgezet.

Uiteindelijk streek hij neer in een woonboerderij aan de Genselerweg in Ambt Delden. “Na Almelo heeft hij eerst nog een tijdje op een camping in Haaksbergen gewoond”, zegt een bewoner van de Genselerweg. “Daarna verhuisde hij naar Ambt Delden.”

Misse boel
Aan de Genselerweg was het vanaf dag één misse boel, zegt een buurtbewoner. “Hij verklaarde tegenover ons dat hij vier, vijf honden zou houden, maar die beesten blaften de hele dag door. Later kwamen we erachter dat het er tientallen waren.”

Argwaan
Ook kregen de buren argwaan over de omstandigheden waarin de honden werden gehouden. “Het kwam zeer regelmatig voor dat ontevreden klanten hun gekochte honden terug kwamen brengen omdat ze niet tevreden waren. Soms zelfs met de politie erbij. Uiteraard hebben we B. er ook persoonlijk op aangesproken, maar hij was een gladde prater. Slijmde met iedereen mee.”
Volgens de buurman hebben meerdere omwonenden bij de gemeente Hof van Twente geklaagd. Vervolgens werd in 2016 een dwangsom van 2.500 euro opgelegd. “Sinds een jaar is hij hier weg. Hij woont weer op een camping en heeft ruimte voor zijn honden gehuurd.” Daar werd deze week de inval gedaan.

Weinig controleurs

De grote vraag is nu hoe het kan dat beruchte broodfokkers telkens toch weer hun malafide handel weten voort te zetten. Volgens woordvoerder Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming is een van de redenen dat er slechts zeventien inspecteurs voor het hele land zijn. “Het is een circuit waar weinig grip op is.”

'Rode kaart'
Henk ten Napel van de stichting Zinloos Geweld tegen Dieren, die al jaren strijdt tegen malafide broodfokkers, heeft zijn hoop gevestigd op een nieuwe wet, die voorziet in een zogeheten houdverbod. “De rechter kan dan bepalen dat iemand die de fout in is gegaan nooit meer honden mag houden. Deze wet is intussen aangenomen, maar nog niet officieel van kracht.”

Bij de gemeente Hof van Twente was niemand bereikbaar voor commentaar.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.