nieuws

Dierenbescherming doet boekje open over beruchte hondenfokker Frits B.: ‘Hij heeft lak aan alles'

Regio-inspecteur Willem Wannyn doet tegenover RTV Oost een boekje open over de beruchte hondenfokker Frits B.
Regio-inspecteur Willem Wannyn doet tegenover RTV Oost een boekje open over de beruchte hondenfokker Frits B. © RTV Oost
De beruchte hondenfokker Frits B. (63) uit Ambt Delden weet telkens weer de inspecteurs van de Dierenbescherming om de tuin te leiden. “Dan is hij een tijd spoorloos voor ons en ineens is hij er weer”, zegt Willem Wannyn, regio-inspecteur van de Dierenbescherming.
door Sander Jongsma en Jan Colijn
Wannyn was deze week betrokken bij de inval in het bedrijfspand van Frits B. Daarbij werden 47 zwaar verwaarloosde honden, waaronder 24 pups, in beslag genomen. Vandaag bleek dat Frits B. al sinds 2010 voor problemen zorgt.

Goed nieuwtje

Er is ook nog een goed nieuwtje in deze schrijnende zaak, die landelijke aandacht trok. De twee pups, waarvan het maar de vraag was of ze het zouden overleven, maken het intussen weer goed.

Lak aan alles

Regio-inspecteur Wannyn neemt in de slepende affaire rond hondenfokker Frits B. geen blad voor de mond. “Dit is echt een notoire illegale hondenhandelaar, die lak heeft aan alle regelgeving”, zo vertelt hij tegenover RTV Oost.
Tekst gaat verder onder video
Regio-inspecteur Willem Wannyn

Nadat Frits B. in 2014 zijn woning aan de Gerard Doustraat in Almelo werd uitgezet, verhuisde hij naar een camping in Haaksbergen en vervolgens naar Ambt Delden, waar hij een boerderij huurde. Daar vertrok hij circa een jaar geleden, waarna hij andermaal zijn intrek heeft genomen op een camping. In een gehuurd bedrijfspand hield hij tientallen honden, die hij echter zwaar verwaarloosde.

Op de korrel

“We hebben hem al meermalen op de korrel gehad. Hij is geverbaliseerd, veroordeeld ook. Maar hij weet telkens weer op te duiken. Hij is dan een tijdje spoorloos voor ons, en dan ineens is-ie er weer", aldus Wannyn.

Beslagen ten ijs

Daardoor is het volgens de inspecteur onmogelijk om Frits B. regelmatig te controleren. Tegelijk kampen de inspecteurs met het probleem dat ze juridisch goed beslagen ten ijs moeten komen: “Het moet natuurlijk niet op stalking gaan lijken. We moeten een dossier voor justitie samenstellen, waaruit blijkt dat hij illegaal activiteiten verricht.”

Nieuwe wet
De Dierenbescherming heeft in de strijd tegen malafide hondenhandelaren en -fokkers haar hoop gevestigd op het nieuwe zogenoemde houdverbod. “Dat is waar de Dierenbescherming naar streeft. De huidige Nederlandse wetgeving biedt die mogelijkheid nu echter nog niet. Er ligt wel een wetsvoorstel bij de Kamer, waarvan we hopen dat dat er zo snel mogelijk doorkomt. Zodat we deze mensen een houdverbod kunnen opleggen voor een termijn die door de rechter wordt vastgesteld.”

Topje ijsberg
Wannyn vermoedt dat de zaak in Ambt Delden landelijk gezien slechts het topje van de ijsberg is. De inspectiedienst van de Dierenbescherming telt voor het hele land namelijk slechts 17 inspecteurs. Er is weliswaar versterking van circa 150 agenten van de Dierenpolitie, maar zij werken slechts een dag in de week. Wannyn: “We zouden veel harder en beter kunnen toeslaan in dit circuit, waar veel geld wordt verdiend en waar veel leed wordt berokkend.”
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.