nieuws

"Ooievaar is wel een bedreiging voor weidevogels"

"Ooievaars eten geen kuikens van weidevogels? Nou! Die gaan erin als borrelnootjes!" Peter van Dalfsen uit Mastenbroek is lid van de Agrarische Natuurvereniging Camperland en hij verbaast zich over de uitspraak van Jan Hooimeijer van afgelopen vrijdag.
Hooimeijer fokt ooievaars op het ooievaarsstation in De Wijk. Volgens hem gaat het in het wild niet goed met deze ooit uitgestorven vogel. "Hij eet voornamelijk insecten en die zijn door het hoge stikstofgehalte op het boerenland te weinig te vinden." Volgens Hooimeijer past een kuiken van de weidevogel helemaal niet in het menu. 

Kunstmatige ooievaarsnesten

Toch verlenen steeds minder gemeentes een vergunning meer voor het plaatsen van een ooievaarspaal, omdat het zo goed lijkt te gaan met de ooievaars. "En ook omdat ze anders de kuikens van de weidevogels opvreten," zegt ecoloog Peter van Brandhof. 

Kuikens zijn prooi

Veel boeren zien de ooievaar liever gaan dan komen. "Vooral als het land gemaaid wordt en de kuikens dan makkelijk te vinden zijn. Dan loopt de ooievaar letterlijk achter de tractor aan om alles te vangen wat ze lusten," zegt Van Dalfsen. 

Beschermen

Melkveehouder Van Dalfsen vindt het uiterst frustrerend dat hij als boer zijn best doet de weidevogel te beschermen, maar dat de predatoren alle kans krijgen om de kuikens alsnog op te vreten. "Niet alleen de ooievaar hoor, maar ook de kraai, de vos en marterachtigen doen zich graag te goed aan de kuikens. Ik vraag me wel eens af of het zin heeft wat we doen." 

Predatoren

Volgens veel boeren zouden al deze predatoren weer bejaagd moeten worden. "Anders zie ik het niet goed komen met de kievit." En de ooievaar? "Als die gewoon weer op eigen benen kan staan, komt ook dat vast wel goed." 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.