nieuws

Explosieve toename jongeren die verslaafd zijn aan hun mobieltje: Tactus biedt hulp

De 'mobiele brigade' ten voeten uit: een veel gezien tafereel in het hedendaagse straatbeeld
De 'mobiele brigade' ten voeten uit: een veel gezien tafereel in het hedendaagse straatbeeld © RTV Oost
Het aantal jongeren dat verslaafd is aan sociale media stijgt explosief. Tactus Verslavingszorg met vestigingen door heel Overijssel ziet een toename van het aantal ‘junks’ dat om hulp vraagt bij het afkicken.
Tactus gebruikt hiervoor het programma ‘De verslaving de baas’. Een aanpak waarvan volgens Tactus wetenschappelijk is bewezen dat die werkt. Niet alleen voor verslavingen als drank en drugs, maar ook bij een ‘mobieltjes-tic’.

Socialbesitas
Jongeren besteden soms dagelijks meerdere uren aan hun mobieltje. Facebook, Instagram, Snapchat. Wat dan weer ten koste kan gaan van hun studie of sociale leven. Socialbesitas wordt de verslaving genoemd.

“De problemen spelen al heel lang, maar eigenlijk zie je de laatste paar jaar pas dat het daadwerkelijk als probleem wordt ervaren”, zegt maatschappelijk werker Rob Meeuwsen van Tactus.

Alarmerende cijfers
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) presenteert vandaag alarmerende cijfers. In 2017 was 29 procent van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar naar eigen zeggen verslaafd aan sociale media. In 2015 was dit nog ‘slechts’ 19 procent.

Sociale media slokten in 2017 bovendien aanzienlijk meer tijd op dan twee jaar geleden. Toen spendeerde nog 17 procent van de jongeren drie tot vijf uur per dag aan sociale media en vier procent was er zelfs dagelijks vijf tot tien uur mee bezig. Deze percentages stegen vorig jaar tot respectievelijk 29 en 9.

Aankloppen om hulp
Volgens maatschappelijk werker Rob Meeuwsen doen steeds meer jongeren een beroep op Tactus om het probleem de baas te worden. “We zien een duidelijke stijging, maar het typische aan socialbesitas is dat jongeren eigenlijk nog maar mondjesmaat aankloppen.”
Dat heeft volgens Meeuwsen vooral te maken met de aard van de verslaving. “In tegenstelling tot bijvoorbeeld alcohol of verdovende middelen, loop je bij socialbesitas minder snel vast. Je kunt immers ongestraft eindeloos je mobieltje checken.”

Cold turkey
Volgens Meeuwsen kunnen jongeren vrij eenvoudig checken of ze aan socialbesitas lijden: “Probeer de sociale media eens een weekje links te laten liggen. Ga je trillen, shaken en zweten dan weet je hoe laat het is.”
Meeuwsen benadrukt dat een mobieltje overigens niet per se compleet taboe hoeft te zijn. Het minderen van het aantal uren kan al voor heel wat opluchting zorgen: “Neem bijvoorbeeld je mobieltje niet mee naar bed. Of beperk het gebruik ervan tot bepaalde tijdstippen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.