nieuws

De glasbak is jarig; hoeveel glas wordt er in jouw gemeente ingezameld?

Hoeveel glas wordt er jaarlijks in jouw gemeente ingezameld?
Hoeveel glas wordt er jaarlijks in jouw gemeente ingezameld? © ANP
Hoera, de glasbak is jarig! Deze week is het precies veertig jaar geleden dat de glasbak in Nederland het licht zag. Jaarlijks gooit elke Nederlander zo'n twintig kilo aan potten en flessen in de kenmerkende bak. Hoe zit dat in Overijssel?
Dalfsenaren gooiden van alle Overijssel in 2016 het meeste glas in de bak: 28 kilo. Ze worden gevolgd door inwoners van Steenwijkerland, Raalte en Ommen (27 kilo). Onderaan de lijst bungelt Enschede: per inwoner is daar 16 kilo verpakkingsglas ingezameld. 
Opvallend is dat de inzameling in Borne door de jaren in heen een piek bevat. Schommelt de inzameling van glas daar jaarlijks zo rond de 25 kilo per inwoner, in 2008 verdubbelde dat aantal bijna: 42 kilo. Het is niet duidelijk wat de oorzaak van die flinke stijging is.

Landelijk

Vergeleken met de landelijke cijfers behoren Overijsselaars in elke gemeente tot het gemiddelde. 'We' vallen zelfs in het niet met landelijke koplopers Vlieland en Schiermonnikoog. Daar verdween jaarlijks per inwoner meer dan 130 kilo glas in de glasbak.
Dat betekent niet per se dat de eilanders nou zulke grote glas(bak)fans zijn. Doordat de hoeveelheid ingezameld glas wordt afgezet tegen het aantal inwoners - ongeacht of dat glas ook echt van die inwoners was - vallen (kleinere) toeristische regio's op in de cijfers. De vele vakantiegangers op de kleine eilanden vertekenen de cijfers dus nogal.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.