nieuws

OM eist werkstraf voor branden bij Preston Palace

Brand in Preston Palace
Brand in Preston Palace © Hof van Twente fotografie
Tegen een 23-jarige man uit het Groningse Scheemda is een werkstraf van tweehonderd uur en 360 dagen jeugddetentie geëist. De man zou op 22 juni brand hebben gesticht in een EHBO-ruimte en een hotelkamer bij Preston Palace in Almelo. Als gevolg van de brand werd het hotel ontruimd en moesten honderden gasten naar buiten. De Groninger zou ook de schade moeten vergoeden die de horecagelegenheid leed, ruim 25.000 euro.
De ontruiming verliep niet zonder slag of stoot. De politie hield zeker drie mensen aan. Een van hen, een 56-jarige man uit Almere, probeerde in de commotie zelfs een dienstwapen van een agent af te pakken. Het leverde hem een boete van 500 euro op.

Karaoke

De brandstichting in de EHBO-ruimte rond kwart voor tien 's avonds was per ongeluk, aldus de verdachte. Hij was op zoek naar een vriend die ervandoor was, omdat hij in de karaokebar een liedje moest zingen. "We keken in die kamer en omdat het donker was heb ik daar bijgeschenen met een aansteker. Maar er was niets bijzonders te zien en we zijn weer weggegaan."
Hoe het kan dat de brandweer in de ruimte half-verbrande plastic bakjes met verbandspullen aantrof, bakjes die volgens deskundigen alleen in brand konden vliegen als er langer een aansteker tegenaan gehouden was, zegt de man niet te weten. "Echt niet of ik nou links of rechts stond, geen idee" aldus de Groninger tegen de rechters in Almelo.

Brand in hotelkamer

Een paar minuten nadat een medewerker een brandlucht rook in de EHBO-ruimte kwam er een brandmelding uit kamer 1212, de hotelkamer van de verdachte. Daar bleek brand te zijn geweest bij het hoofdeinde van het bad. Die kan zijn ontstaan omdat hij een sigaret aanstak, bedacht dat hij niet mocht roken op de kamer en de sigaret tussen zijn vingers uitmaakte. "Mogelijk heeft een smeulend rest van die sigaret de brand veroorzaakt", hield de man de rechters voor.
Volgens de officier van justitie stak hij de branden bewust aan, wat door rapporten van brand-onderzoekers wel wordt onderbouwd. Zij concludeerden dat de brand op de hotelkamer niet veroorzaakt kan zijn door een achtergelaten brandende sigarettenpeuk. Waarom de man de branden stichtte is niet duidelijk. "Ongetwijfeld heeft de drank een rol gespeeld, samen met de drang af en toe iets spannends te willen doen."

Achtergebleven ontwikkeling

Gedragsdeskundigen hebben niet kunnen vaststellen of de man verminderd toerekeningsvatbaar was op het moment van de branden. Ze moesten wel vaststellen dat de Groninger dan wel volwassen in leeftijd is, maar in zijn ontwikkeling flink is achtergebleven. Daarom adviseren zij toepassing van het jeugdstrafrecht.   
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.