nieuws

Overlast of niet? Zelf meekijken tijdens belevingsvluchten Lelystad Airport via Sensornet

Landingsbaan van Lelystad Airport
Landingsbaan van Lelystad Airport © RTV Oost
Volgende week zou duidelijk moeten worden hoeveel geluidsoverlast het vliegverkeer van en naar Lelystad Airport gaat opleveren. Tijdens een zogenoemde belevingsvlucht vliegt een Boeing de verschillende routes. Burgers kunnen de geluidsmetingen volgen via Sensornet, dat al jaren meetgegevens van onder meer geluid rapporteert en analyseert.
Het bedrijf doet metingen in onder meer Biddinghuizen, Deventer, Dronten, Elburg, Lelystad, Nijbroek, Olst -Wijhe, Wezep en Zeewolde. Via de website Sensornet.nl kunnen de metingen gevolgd worden en via een app kunnen bewoners hun persoonlijke beleving doorgeven.
Sensornet installeerde eerder al het 'Geluidsnet Schiphol, dat alle betrokken partijen rond Schiphol in staat stelde de beste verhouding tussen vlieggeluid en hinder te vinden. Dat gaat nu ook voor Lelystad Airport gebeuren. "De meetresultaten van woensdag maken direct inzichtelijk of er grote verschillen bestaan tussen de geluidsmetingen van de vliegtuigpassages en die MER-berekeningen", aldus de directeur van Sensornet.
Sensornet levert sinds 2003 meetgegevens van onder meer geluid, fijnstof en trillingen in de leefomgeving. Dat doet het bedrijf voor overheden, omgevingsdiensten, vervoersbedrijven en huiseigenaren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.