nieuws

Wie klopt olympisch wielerkampioene Anna?

Wie klopt olympisch kampioene Anna van der Breggen?
Wie klopt olympisch kampioene Anna van der Breggen? © Pro Shots
Wie klopt olympisch wielerkampioene Anna van der Breggen? RTV Oost roept wielerfanaten op om deze ultieme uitdaging aan te gaan. Deelnemers aan de Theo de Rooij Classic in Rijssen kunnen komende zaterdag namelijk een poging doen de tijd van Anna over de Holterberg te verbreken.
Wij roepen wielrenners op om hun rit met RTV Oost te delen. De uitverkoren renner krijgt een cameraatje op de fiets gemonteerd zodat de kijker via RTV Oost getuige kan zijn van de enerverende trip door dit fraaie stukje Overijssel.

Niet onmogelijk
Menigeen zal de tanden erop stuk bijten, maar wielervedette Van der Breggen kloppen is niet helemaal onmogelijk. Afgelopen zaterdag tijdens Erbens Vechtdaltoer was het ook al mogelijk de uitdaging aan te gaan en Anna’s tijd over de Lemelerberg te verbeteren. Uiteindelijk bleek wielrenster Loes Adegeest maar liefst 12 seconden sneller.

Diverse prijzen
Behalve dat er voor toertocht van zaterdag diverse prijzen vallen te verdienen – waaronder door Anna gesigneerde shirts voor snelste mannen en vrouwen – wordt er bovendien een gecombineerd klassement opgesteld van zowel de De Rooij Classic als de Wennemars Vechtdaltoer.

Komende zaterdag krijgen de deelnemers een 8,5 kilometer lange tijdrit voor de kiezen. Anna zette een tijd neer van 13.15 minuut, met een gemiddelde snelheid van 38,9 km/u. “Het beeld is echter wat vertekend”, zegt Theo de Rooij. “Anna reed namelijk begin mei, met een hele straffe wind tegen, terwijl ze het grotendeels in haar eentje moest doen.”

Veiligheid boven alles
Theo de Rooij, geestelijk vader van de classic, benadrukt overigens dat het geen ‘wilde wedstrijd’ moet worden: “Bij het uitstippelen van het traject hebben we al gekozen voor zo’n veilig mogelijke route. Maar ook van de deelnemers wordt uiteraard de nodige discipline gevraagd. Het is vanzelfsprekend leuk deze tijd van Anna aan te vallen, maar wat ons betreft: veiligheid gaat boven alles.”

De tijd wordt geregistreerd via de onder wielerfanaten populaire Strava-app. “Het is dus wel voorwaarde dat je Strava op je smartphone hebt”, aldus De Rooij.

Retro Classic
Behalve de Theo de Rooij Classic start er de volgende dag om 10.00 uur in het centrum van Holten een speciale Retro Classic. Omdat de deelnemers op pad gaan met authentieke stalen frames en zich kleden in nostalgisch ogende kleding, ontstaat er spontaan een karavaan van rollend cultuurhistorisch wieler-erfgoed.

“Ik zag ooit een oproep en ik heb me toen spontaan gemeld met mijn oude Panasonic-fiets die nog in de schuur stond en mijn Panasonic-kloffie. Sindsdien heb ik de smaak te pakken”, zegt oud-wielerprof De Rooij. De deelnemers aan deze Retro Classic kunnen kiezen uit twee afstanden: 30 en 60 kilometer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.