nieuws

NFI: drugssporen op kleding verdachte xtc-lab De Pol

NFI: verdachte had mdma-sporen op z'n kleding
NFI: verdachte had mdma-sporen op z'n kleding © RTV Oost
Er is nieuw bewijs in de zaak rondom het xtc-lab in De Pol, gemeente Steenwijkerland. Uit recente onderzoeksgegevens van het Nederlands Forensisch Instituut blijkt dat er op kleding van de aangehouden verdachte uit Rotterdam mdma-materiaal is gevonden. En dat terwijl de 47-jarige steeds heeft gezegd niets met mdma, oftewel xtc, van doen te hebben gehad.
Eén en ander bleek vanmorgen tijdens een hele korte rechtszitting in Zwolle. De bedoeling was dat vandaag het eindproces rondom het xtc-lab zou dienen. Maar omdat de NFI-resultaten op zich lieten wachten dient het proces pas begin juli.

Pillen

In het loodsje aan De Pol werd door de politie in de herfst van vorig jaar 20 kilo mdma gevonden. Uit navraag van Oost blijkt dat je daar ruim 170.000 xtc pillen mee kunt maken, met een straatwaarde van ongeveer 680.000 euro.
Fotograaf: Colin Coule Het loodsje waar het xtc-lab werd gevonden

Slapend rijk

De kaalgeschoren, breedgeschouderde Rotterdammer heeft tot nu toe steeds gezegd dat hij alleen maar sliep in een ruimte van het gebouw waar ook het xtc-lab zat. "Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat die drugsproductie ook van hem was", zei zijn advocaat Huisman in een eerdere zitting. De verdachte sliep daar volgens zijn advocaat, omdat hij op de vlucht was voor de politie en een schuilplek nodig had.

Cokesmokkel

Hij werd gezocht, omdat hij niet was teruggekeerd van een verlof. Dat had hij gekregen, omdat de Rotterdammer opa was geworden. Hij zat op dat moment in de gevangenis voor een andere drugszaak. Samen met 2 anderen zou hij ruim 40 kilo cocaïne hebben gesmokkeld in de haven van Vlissingen.
Die drugs zaten in een container met bananen uit Ecuador en waren via Rotterdam, per binnenschip in de Vlissingse haven aangekomen. De rechtbank sprak de Rotterdammer eind maart vrij voor deze smokkel, wegens gebrek aan bewijs. Justitie is wel in hoger beroep gegaan. Die had 2 jaar cel tegen hem geëist. Wanneer dat hoger beroep dient, is nog niet bekend. 
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.