nieuws

Omwonenden maken bezwaar tegen nieuwbouw hotel in Giethoorn: "een foeilelijk gebouw"

Hotel de Harmonie in Giethoorn wil in een weiland naast het bestaande pand een flink gebouw neerzetten van ruim 11 meter hoog. Het wordt daarmee het hoogste pand in de wijde omgeving.Tegen de plannen zijn 89 bezwaarschriften ingediend.
In Giethoorn is volgens de eigenaar van hotel de Harmonie grote behoefte aan een hotel waar een touringcar vol toeristen in één keer terecht kan. Nu zijn er in het dorp alleen kleine hotels en pensions. Op een weitje met nu nog agrarische bestemming komt het nieuwe gebouw, parkeerplaatsen en aanlegplekken voor verhuurbootjes.

Grote bezwaren

De gemeente Steenwijkerland is het met de hoteleigenaar eens en heeft de bouwplannen en bestemmingswijziging goedgekeurd. Omwonenden hebben grote problemen met de geplande nieuwbouw. In de wijde omgeving staan verder alleen boerderijen van maximaal twee woonlagen.
Bij de gemeente zijn 89 bezwaarschriften ingediend maar die zijn grotendeels ongegrond verklaard. Vanavond kunnen de bezwaarmakers tijdens een gemeenteraadsraadsvergadering  proberen de raadsleden alsnog op andere gedachten te brengen.

"industrieterrein"

Eén van de insprekers is de 80-jarige Andries Strijker. Zijn tuin grenst direct aan het weiland waarin straks gebouwd wordt. Hij heeft bezwaar tegen de hoogte van de nieuwbouw, en ook tegen het ontwerp: "Het is foei- en foeilelijk. Het lijkt straks net of we op een industrieterrein zitten."
Strijker vindt ook dat de hoteleigenaar beter had moeten overleggen met de omwonenden. Er is wel een voorlichtingsbijeenkomst geweest, maar geen inspraakavond.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.