nieuws

Tien meter hoge stapel stenen van roestvrij staal op de stoep van De Fundatie in Zwolle

De reuzengrote sculptuur Stepping Stones van de Zwolse kunstenaar Ronald Westerhuis staat. Op de stoep van museum De Fundatie in Zwolle. Het is de eerste sculptuur die hij met zijn team maakte na de plaatsing van het MH17-monument in Vijfhuizen begin dit jaar. Aanleiding is een overzichtstentoonstelling van Ronald Westerhuis in de Fundatie de komende drie maanden. Die wordt dit weekend geopend.
De sculptuur blijft in ieder geval een jaar blikvanger op de Blijkmarkt in Zwolle, zegt Westerhuis. Wat er daarna mee gebeurt is onduidelijk.

Koper al gevonden

Het mega-werk is niet in opdracht gemaakt, Westerhuis bedacht het een jaar geleden en wilde dit werk hoe dan ook maken. 'Als je groot werk wilt maken, moet je dat gewoon doen, ook als er geen opdracht is.'  Desondanks heeft zich al een koper uit een ander deel van Nederland gemeld. 
Fotograaf: RTV Oost/Inga Tjapkes Het kunstwerk Stepping Stones staat bij De Fundatie in Zwolle

Kim Jung Un en Donald Trump

Het beeld Stepping Stones moest vandaag geplaatst worden, zegt Westerhuis. De symboliek van ontmoeting van de Wereldleiders Kim Jung Un en Donald Trump wordt precies in dit sculptuur weerspiegeld, legt hij uit.
De twee grote onderste 'stenen' zijn twee personen die in een relatie tot elkaar staan en daarboven op herinneringen, gebeurtenissen in de vorm van 26 kleiner roestvrijstalen 'stenen'. Zoals je overal ter wereld rijtjes gestapelde stenen ziet op bergtoppen en aan waterkanten.  
Fotograaf: RTV Oost/Inga Tjapkes Het kunstwerk Stepping Stones in aanbouw bij De Fundatie in Zwolle

Roestvrijstalen schotels

Maar, het was niet zeker of het allemaal wel door kon gaan: de plaatsing van deze allernieuwste sculptuur. Het plateau waar de sculptuur op moest staan zou onvoldoende sterk zijn, volgens de vergunninghouder.
Dat is maandagavond en vanochtend vroeg opgelost door het plateau te herbouwen. Vandaar dat firma Klomp vanmorgen met twee grote vrachtwagens met hijskraan aan de slag ging om 28 roestvrijstalen schotels te stapelen tot een hoogte van liefst tien meter.
Fotograaf: RTV Oost/Inga Tjapkes Het kunstwerk Stepping Stones in aanbouw bij De Fundatie in Zwolle

Wonderlijk snel precisiewerk

De onderste schaal meet een diameter van 5,5 meter en is twee meter hoog, de tweede 'stone' is 3500 kilo zwaar en moest op tien meter hoogte over een buis van 20 centimeter geschoven worden. Precisiewerk, dat wonderlijk snel verliep. 
Ronald Westerhuis is bekend om zijn enorme sculpturen van roestvrij staal, vaak deels gepolijst. Het reflecteert als het ware de wereld om hen heen. In 2008 maakte hij voor de Olympische Spelen in China een sculptuur en verwierf daar wereldfaam mee. Westerhuis werkt vanuit Zwolle en Shanghai en zijn werk is overal ter wereld te zien.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.