nieuws

Minister wil meldplicht voor ziekenhuizen die afdelingen willen sluiten

De sluiting zorgde voor protest
De sluiting zorgde voor protest © Ruud Dilling
Als streekziekenhuizen plannen maken om afdelingen te sluiten of samen te laten gaan met een ander ziekenhuis, moeten ze dat voortaan in een vroeg stadium melden bij de Inspectie en de Nederlandse Zorgautoriteit. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport wil dit wettelijk vastleggen.
Ook moeten gemeenten en omwonenden van de minister worden geraadpleegd. Wat Bruins betreft moet dat overleg al "vroeg in het besluitvormingsproces beginnen, voor er een definitief besluit wordt genomen". Bewoners moeten kunnen aangeven hoe ze over de plannen denken 'zodat dit kan worden meegenomen in de besluitvorming'.

ZGT

In Overijssel is de sluiting van afdelingen vooral van toepassing op de ZGT. Het ziekenhuis moet bezuinigen en heeft daarom onder meer de spoedeisende hulp in Hengelo gesloten. Patiënten moeten sinds april voor spoedeisende hulp naar Almelo of het MST in Enschede.
De sluiting zorgde voor veel ophef. Minister Bruins antwoordde begin dit jaar op Kamervragen van de SP dat de sluiting 'een zaak van het ziekenhuis' is. "Ik meng mij hier niet in", schreef hij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.