nieuws

Deventer kerken eren Lebuinus met een oecumenische processie

Lebuinusprocessie
Lebuinusprocessie © onbekend
Voor de tweede keer deze eeuw houden de kerken in Deventer een processie ter ere van Lebuinus. De eerste en tevens laatste keer dat dat gebeurde, was in 2003. 
Marc Brinkhuis, diaken in de Lebuinusparochie: "Het 1250 jarig bestaan van Deventer leek ons een goed moment om Lebuinus te eren met een oecumenische processie. Want hij heeft ons allen geïnspireerd en verder gebracht. Toen we het voorstelden, reageerden Het Penninckshuis en de PKN gelijk positief". 

Winkelend publiek

De processie wordt op zaterdag 23 juni gehouden. Brinkhuis: "We doen het heel bewust op zaterdag, temidden van het winkelend publiek".
Beginnend bij de Bergkerk trekt de stoet langs de markt en doet vervolgens de Russisch-Orthodoxe kerk in de Korte Assenstraat aan. Daarna gaat de stoet dwars door de Lebuinuskerk naar de Broederenkerk.

Relieken

Hulpbisschop Hoogenboon loopt mee in de processie en zal mede de schrijn van Lebuinus dragen. Ook relieken van de heiligen Marcellus en bisschop Radboud gaan mee in de processie. Ook geloofsgemeenschap Het Penninckshuis kleurt de stoet in. Iedereen mag meelopen.
Onderweg houden de deelnemers halt bij betekenisvolle plekken, waaronder het Meester Geertshuis en het Geert Groote Huis. Er is muziek langs de route, een Evensong in de Lebuinuskerk en om half vier een feestelijke afsluiting in de Broederenkerk.
Ook andere kerken staan stil bij het 1250 jarig bestaan van Deventer. Zo geven de 3G kerken een voorstelling in de schouwburg: De Venter.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.