nieuws

Marswetering bij Vilsteren voorzien van vispassages

De Marswetering bij Vilsteren is in de afgelopen maanden voorzien van zeven vispassages, die het voor de vis makkelijker moeten maken om stuwen en waterbergingen te passeren. Daarnaast kreeg de Marswetering een nieuw, vriendelijker uiterlijk met meer natuurlijke oevers.
Waterschap Drentse Overijsselse Delta maakt sinds eind vorig jaar werk van het verbeteren van de water aan- en afvoer van de wetering in het Vechtdal in combinatie met het mogelijk maken van vismigratie. Het eerste resultaat is zichtbaar in bovenstroomse gebied van stuw Vilsterskerkpad tot stuw Aalshorsterpad. Volgend jaar wordt het traject tussen stuw Aalshorsterpad tot aan gemaal Linterzijl aangepakt.
Vissen kunnen dan straks vrij en ongehinderd op zwemmen vanuit de Sallandse wateren, de Nieuwe Wetering en het Overijssels Kanaal bij Laag Zuthem, naar het stroomgebied van het Vechtdal bij Vilsteren.

Meer hout aan en in het water

Ook is er langs het water meer natuur gerealiseerd in de vorm van bomen, bomenterpen en bos. Op enkele locaties is dood hout aangebracht langs bestaande bosstroken als natuurlijke versmalling van de Marswetering. Het hout ligt soms boven en onder water.  Door deze werkzaamheden verbetert op den duur de kwaliteit van het buitenwater, kan meer water worden opgevangen als het vaak regent óf juist water langer worden vastgehouden bij droogte.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.