nieuws

Zwembad Almelo moet duurzamer: nieuwbouw of verbouw?

Zwembad Het Sportpark in Almelo is 53 jaar oud en is toe aan een grondige opknapbeurt. De nieuwe coalitie wil dat er binnen nu en vier jaar een begin wordt gemaakt met verduurzaming. 
Of het een nieuw bad moet komen op een andere locatie of dat het bestaande complex grondig moet worden gerenoveerd, daarover moet de politiek beslissen. Aan beide opties zit uiteraard een prijskaartje.

Hengelo: het Twentebad wordt verbouwd

De gemeenteraad zou eens kunnen gaan kijken bij het Twentebad in Hengelo. Vanwege de centrale ligging is gekozen voor een grondige aanpassing van het bestaande bad. Het vijftig-meterbad is inmiddels overkapt en het dak is geschikt gemaakt voor zonnepanelen. "Die kunnen er zo op", zegt Ilija Melisie; "Een kwestie van plug and play". Het hele complex is voorzien van ledverlichting. 

Hoofdbrekens

Melisie is blij met de verduurzaming maar het inpassen van nieuwe technische systemen in de bestaande structuur kost hoofdbrekens. Hengelo moet de ingang van het bad nog worden verplaatst en gaat de hele routering op de schop. 

Zonnepanelen

Ook het dak van het zwembad Het Sportpark in Almelo is groot. Maar helaas loopt het rond... Directeur Erik Busscher van het Sportbedrijf Almelo: "En we weten ook niet of het geschikt is voor zonnepalen. Dat moet allemaal nog worden uitgezocht". Het bad gebuikt op jaarbasis 500.000 kuub gas, de luchtbehandeling moet aangepast worden, er moet raamisolatie komen en de CO2 uitstoot moet worden teruggedrongen. 

Investeren in een oud gebouw

Vier jaar geleden is de entree al helemaal vernieuwd. Maar in 2009 bleek dat het bad was verzakt en dat er sprake was van betonrot. Busscher: Er zijn grote steunpilaren geplaatst, waardoor het weer voldoet en veilig is. Maar je moet wel goed onderzoeken of de investering die je in een gebouw van 53 jaar oud wilt doen, of dat zinvol is". 

Raalte: het nieuwe Tijenraan

In Raalte is gekozen voor de bouw van een geheel nieuw zwembad, in combinatie met een sporthal. Bij de bouw van Sportcentrum Tijenraan is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van onderhoudsarme materialen. Peter Gras, manager van het sportcentrum voegt er wat aan toe: "Duurzaamheid is meer dan alleen kijken naar het energiegebruik. Je moet kijken wat je gebruikers willen". 

In hoogte verstelbae bodems

Zo zijn de bodems van alle baden in hoogte verstelbaar en dienen ze 's nachts als een soort van afdekdeken. Op het dak liggen 2328 zonnepanelen. In de ruime kelder onder het bad is ruimte voor de nieuwste technische ontwikkelingen op het gebied van warmtewinning, waterkwaliteit en luchtbeheersing. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.