nieuws

Ronald McDonald Huis Zwolle viert 15-jarig jubileum

Het Ronald McDonald Huis in Zwolle, het logeerhuis voor ouders met een ziek kind in het naastgelegen Isala Ziekenhuis, bestaat 15 jaar. Omdat de stichting volledig afhankelijk is van vrijwilligers en sponsors was er vanochtend in de Spiegel in Zwolle een groot sponsor-ontbijt. Ruim 300 gasten die de instelling een warm hart toedragen waren bij de jubileum-ontbijtsessie aanwezig.
Onder de genodigden onder meer de ambassadeur van het Zwolse Ronald McDonald Huis tennisser Jacco Elthing, die namens de aanwezigen het eerste speciaal voor de gelegenheid gebakken hartenbrood in ontvangst nam.
Ook burgemeester Henk Jan Meijer sprak zijn waardering uit voor het Ronald McDonald Huis, dat in de afgelopen periode al meer dan 3500 gezinnen in een uitermate moeilijke tijd onderdak heeft geboden.

"Continuïteit van ouders dichtbij, cruciaal voor ziek kind"

Volgens de Zwolse neonatoloog Richard van Lingen, die vijftien jaar geleden aan de wieg van het Zwolse logeerhuis stond, zijn het voor negentig procent ouders van pasgeboren kinderen die gebruik maken van het Ronald McDonald Huis. Het gaat dan om ouders met een kindje dat te vroeg geboren is of een kindje dat bij de geboorte complicaties heeft. 
"Dan wil je dichtbij zijn, er zijn al zorgen genoeg, een warm huis om even op adem te komen dichtbij het ziekenhuis is dan van cruciaal belang. Niks is beter voor een kind dan de continuïteit van de ouders dichtbij, dezelfde stem, dezelfde geur en dezelfde aanraking, waardoor kinderen minder stressvol zijn en over het algemeen sneller beter worden"
Dat hebben ook Inge en Jeroen Slot-Olthof uit Tubbergen ervaren. Hun zoon Tieme werd met 25 weken geboren. Een moeilijke en enerverende tijd waarin de ouders vanwege de enorme reistijd vanuit Twente noodgedwongen drie maanden in het Ronald McDonald Huis in Zwolle logeerden.
"Het is enorm belangrijk voor ons geweest, we zijn in die tijd dagelijks meerdere keren bij onze zoon in het ziekenhuis geweest. Het is dan heel fijn dat je tussendoor tot rust kan komen op een warme en rustige plek dichtbij", zegt Inge Slot-Olthof.

Rollercoaster aan emoties

Ook de aanwezigheid van andere ouders in het huis, die in een vergelijkbare situatie zitten, is op zo'n moment een grote steun. Zo hebben Inge en Jeroen een goede vriendschapsband met Lisette Hallink en Erik Meier uit Nijverdal opgebouwd. Hun dochtertje Feline werd met 27 weken geboren. Ze verbleven nagenoeg rond dezelfde tijd in het logeerhuis en konden zo hun ervaringen en emoties delen.
"Het is een rollercoaster aan emoties waar je doorheen gaat", zegt Lisette. "Je leeft tussen hoop en vrees, het is belangrijk omdat met anderen te kunnen delen." Met beide kinderen gaat het inmiddels naar omstandigheden goed.  
"Ouders met een ziek kind in het ziekenhuis willen niets liever dan dichtbij zijn, en het kind geen minuut alleen laten", zegt Lianne Booijink, manager van het Ronald McDonald Huis in Zwolle. "Dankzij ons logeerhuis en de inzet van meer dan 100 vrijwilligers en evenzovele sponsors kunnen we ervoor zorgen dat ze altijd binnen een paar minuten in het ziekenhuis zijn."

Nieuwe Ronald McDonald Huiskamers in streekziekenhuizen

Afgezien van het Ronald McDonald Huis beschikt het Zwolse ziekenhuis ook over een Ronald McDonaldhuiskamer, waar gezinnen met een ziek kind tot rust kunnen komen. Die huiskamer bestaat inmiddels vijf jaar en is al 43.000 keer door gasten bezocht.
"Het geeft aan dat we nodig zijn", zegt Booijink "op dit moment zijn er ook gesprekken met het MST in Enschede en het Deventer ziekenhuis om ook daar een Ronald McDonald Huiskamer te openen. Het is een wens waarvan de realisatie nog even op zich laat wachten, maar de gesprekken zijn in ieder geval in een vergevorderd stadium."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.