nieuws

Verwarde man steekt eigen broer in de hals

Ziya stak zijn eigen broer met een schilmes
Ziya stak zijn eigen broer met een schilmes © RTV Oost - Tom Meerbeek
"Ik maak je dood!", schreeuwde de Almelose Ziya tegen zijn broer Duran. "Ik snij je strot door!", om vervolgens met een schilmes toe te slaan. Duran raakt gewond, maar overleeft de aanval van z'n broertje wel. De familie is geschokt, maar niet verbaasd. Want Ziya is een 'verwarde man'.
Het voorval deed zich afgelopen februari voor in Almelo. De Turkse Ziya raakt zijn broer met het mes in de hals en de arm. De gebeurtenis haalde de media niet. Het werd binnenskamers gehouden door de familie en door Justitie. Vandaag moest Ziya zich verantwoorden bij de rechtbank.

McDonald's

Daar bleek dat een paar jaar geleden iets soortgelijks is gebeurd met Ziya. Bij de McDonald's in Almelo stak hij 'zomaar' iemand neer. Diegene had hem iets gevraagd of iets naar hem geroepen. Maar hoe komt het dat hij dan zo reageert? 
Ziya heeft schizofrenie. "Hij wantrouwt iedereen als hij geen medicijnen slikt", zegt zijn advocaat Rob Oude Breuil. "Na dat voorval bij de McDonald's is hij onderzocht en kwamen ze tot deze conclusie. Ziya is zo'n verwarde man, waarover je momenteel veel leest.
En inderdaad, de term 'verwarde man' valt de laatste tijd geregeld. 'Verwarde man steekt drie mensen neer in Den Haag' en 'Arrestatieteam pakt verwarde man op in Enschede' of 'Man aangehouden na chaos op A1 bij Twello'.  

Medicatie

"Veel mensen zullen in het geval van Ziya denken, opsluiten die gast", zegt Oude Breuil. "Maar stel hij krijgt tbs opgelegd voor zijn daad tegen zijn broer, dan komt hij ook weer een keer vrij. En tegen schizofrenie kun je niet veel doen. Hij moet gewoon zijn medicijnen slikken. Alleen soms denkt hij, stik d'r maar in met die medicatie"
Ziya verbleef de afgelopen jaren meermalen bij Westerdok in Almelo. Op deze locatie van Dimence worden volwassenen, jongvolwassenen en ouderen met psychische problemen geholpen. "Dat werkte eigenlijk heel goed", zegt advocaat Oude Breuil. "Net voordat hij zijn broer aanvloog woonde hij weer op zichzelf. Maar zijn moeder sliep altijd bij hem in huis. Hij heeft gewoon heel veel begeleiding nodig."

Wantrouwen

Dat Ziya wantrouwend is, blijkt wel uit het feit dat hij vandaag niet bij de rechtszitting aanwezig was. "Hij heeft teveel angst om naar de rechtbank af te reizen. Als hij het woord tbs of iets dergelijks zou horen, zou hij direct opstaan en weglopen."
Maar omdat de rechters toch een goed beeld van hem willen krijgen, is de rechtszaak van vandaag aangehouden. De volgende keer wordt hij gedwongen om in de rechtszaal te verschijnen. De volgende zitting is over enkele maanden. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.