nieuws

Aanleg verbrede N35 tussen Zwolle en Wijthmen ruim 8 miljoen goedkoper

De aanleg van de ruim 4,5 kilometer twee keer tweebaansweg tussen Zwolle en Wijthmen is aanzienlijk goedkoper uitgevallen dan begroot. Dankzij een scherpe aanbesteding is er ruim acht miljoen euro minder uitgegeven dan de 48 miljoen die beschikbaar was voor het nieuwe stuk van de N35, dat vanmorgen is opengesteld voor het verkeer.
"Hoe groot het bespaarde bedrag exact is kan ik nog niet zeggen", zegt omgevingsmanager Aart van Beuzekom, "maar in plaats van 48 miljoen zijn we met de kosten ergens tussen de 34 en 40 miljoen euro uitgekomen. Het overgebleven bedrag zal ingezet worden voor de verdere verbetering van de N35. Het ministerie en de Provincie Overijssel willen het inzetten voor het stuk tussen Wijthmen en Nijverdal dat op termijn ook aangepakt moet worden"

De eerste auto's rijden over het nieuwe weggedeelte:

De eerste auto's rijden over het nieuwe weggedeelte

Geluiddempend asfalt

De vernieuwde N35 tussen Zwolle en Wijthmen is vanmorgen definitief opengesteld voor het verkeer. Om vijf uur vanochtend reden de eerste auto's over het 4,5 kilometer lange weggedeelte, dat het afgelopen weekend nog is voorzien van een drie centimeter dikke toplaag. "Deze bovenste laag bestaat uit zogenoemd microflex asfalt dat bijzonder goede geluiddempende eigenschappen heeft", zegt van Beuzekom.

Puin Zwols ziekenhuis gebruikt als fundering

In het kader van de duurzaamheid bestaat de fundering van de weg uit puin dat afkomstig is van het oude ziekenhuis in Zwolle. Het gesloopte materiaal van het voormalige ziekenhuis De Wezenlanden is verwerkt in een dertig centimeter dikke onderlaag onder het vernieuwde weggedeelte. "Het is een leuke wetenswaardigheid voor de Zwollenaren, er was genoeg puin beschikbaar en het heeft gezorgd dat er minder aan- en afvoer problemen waren", aldus de projectleider van Rijkswaterstaat.
Nieuwe weggedeelte N35

20.000 voertuigen per dag

Naar verwachting zullen er binnen nu en een paar jaar tijd ruim 20.000 voertuigen per dag over het nieuwe weggedeelte van de N35 rijden. Komende week wordt de laatste hand gelegd aan het dichtmaken van het geluidscherm bij Wijthmen. Binnenkort zal ook de fietsbrug over het kruispunt nabij de Wijthmenerplas open gaan. Wat dan nog rest is de aanplant van nieuwe bomen, langs de vernieuwde N35. In totaal zal Rijkswaterstaat 470 nieuwe bomen planten ter vervanging van al het groen dat vanwege de aanleg van het nieuwe wegdeel is verdwenen.
Projectleider Aart van Beuzenkom zal iets verderop langs de N35 aan het werk gaan. In 2020 gaat de schop tussen Nijverdal en Wierden de grond in om ook daar de provinciale weg over een lengte van 9 kilometer te verbreden naar twee keer twee rijbanen. 
Fietsbrug over N35

Co-financiering rijk

Over de verbreding van het laatste stuk N35, tussen Wijthmen en Nijverdal, wil de provincie Overijssel nog dit jaar in gesprek met het Rijk. In de perspectiefnota heeft de provinciale politiek geld gereserveerd om een versnelde verbreding in co-financiering met het rijk mogelijk te maken. De gesprekken hierover zijn gaande, de uitkomst daarvan vooralsnog ongewis.
Rijk, provincie en gemeenten moeten het eens worden over de noodzaak van de verbreding van de totale N35 en hebben daarbij nog een flink aantal hobbels te nemen. Zo moet er onder meer overeenstemming komen over de aanpak van de knelpunten en onveilige verkeerssituaties bij onder meer Mariënheem en Haarle. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.