nieuws

Verantwoordelijke ministers reageren op hard fipronilrapport: "Afhandeling crisis niet fraai"

Verantwoordelijke ministers reageren op harde fipronilrapport: "Afhandeling crisis niet fraai"
Verantwoordelijke ministers reageren op harde fipronilrapport: "Afhandeling crisis niet fraai" © ANP
De manier waarop de fipronilcrisis is afgehandeld, is "niet fraai". Dat schrijven ministers Bruins en Schouten vandaag aan de Tweede Kamer. De Kamerleden kregen vanmiddag een rapport aangeboden waarin onder andere staat dat de overheid "een te beperkte opvatting over eigen rol heeft ten aanzien van voedselveiligheid".
"De fipronilcrisis heeft zwakheden in dit systeem zichtbaar gemaakt", aldus minister Bruins (Medische Zorg en Sport) en Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).

Bedrijfsleven verantwoordelijk
Volgens de ministers is voedsel in Nederland in het algemeen veilig, "Iedereen moet daar ook van uit kunnen gaan". Ze verwijzen naar de rol van de overheid als toezichthouders. Want, zo stellen ze, "In de eerste plaats is het bedrijfsleven verantwoordelijk".
De Commissie adviseert ministers verantwoordelijkheid te nemen voor het hele stelsel van voedselveiligheid. Er moet beleid komen waarin de eiersector ruimte krijgt voor zelfregulatie, zegt de Commissie.

Noodzakelijk
De ministers zeggen de Commissie dankbaar te zijn voor de aanbevelingen en de noodzakelijkheid te beseffen. "We nemen de uitvoering voortvarend ter hand", staat in de brief.
Er komt dus ook beleid dat zelfregulatie mogelijk maakt, beloven Bruins en Schouten. "We zijn het er mee eens dat de overheid meer regie moet nemen op het gebied van voedselveiligheid, bijvoorbeeld om te zorgen dat het bedrijfsleven de zelfregulering versterkt." 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.