nieuws

Arco Bommer uit Colmschate speelt rol in bios-sensatie Redbad: 'Ervaring die naar meer smaakt'

Dit weekend nog flaneerde hij als een heuse filmster over de rode loper. Arco Bommer (55) uit Colmschate speelt mee in de nieuwste bioscoopsensatie Redbad. Met zijn woeste uiterlijk lijkt hij dan ook zo weg gewandeld uit een allang vervlogen tijdperk, waarin allerlei volkeren elkaar in de haren vlogen.
Des te groter is het contrast: in het dagelijks leven is hij namelijk de vriendelijkheid zelve. En dan te bedenken dat voor Bommer aanvankelijk vooral een carrière in de muziek leek weggelegd.

Heldenepos
In het historische heldenepos Redbad draait het allemaal om de ongekroonde koning van de Friezen, die het in de zevende eeuw opnam tegen de Franken. Gezien het decor is het dan ook niet helemaal toevallig dat de regisseur uitkwam bij Bommer, die jaren in Deventer woonde en tegenwoordig in buurdorp Colmschate is neergestreken.

Acteurs gezocht
Als muzikant loopt hij al decennia mee, maar als acteur is hij een nieuwkomer. Bij toeval belandde hij in deze totaal andere tak van de showbizz. “Ik las ooit een advertentie dat ze acteurs zochten voor de film Michiel de Ruyter. Heb me toen ingeschreven bij een castingbureau en kreeg een uitnodiging.”

In de film De Ruyter is hij overigens amper te zien. “Als je weet waar je moet kijken, zie je me zeulen met de kanonskogel waarmee De Ruyter aan flarden is geschoten. Maar daar houdt het wel mee op.”
Tekst gaat verder onder video

Stamhoofd
In Redbad kun je hem echter onmogelijk over het hoofd zien. “Ik speel een stamhoofd, wiens dochter dreigt te worden geofferd aan de goden. Ik had zelfs nog gesproken tekst, maar dat is er uiteindelijk uitgeknipt. Ze hadden aanvankelijk zelfs 80 uur gefilmd.”
Voor de rolprent werd op meerdere plekken, waaronder in het buitenland, gefilmd. “Mijn scene werd opgenomen in het prehistorisch dorp bij Eindhoven.”

Loes Haverkort
Een van de hoofdrollen in de film is voor Loes Haverkort, geboren en getogen in Wierden. Nee, die heeft hij niet gesproken. “De echte filmsterren worden tijdens de opnamen redelijk weggehouden van de rest. Maar ik heb toch een aantal grote namen uit de filmwereld mogen ontmoeten. Huub Stapel, Peter Faber. Een geweldige ervaring om mee te maken.”

Première
Zaterdag was Bommer van de partij tijdens de filmpremière in Leeuwarden. Waar Bommer als een filmster over de rode loper liep. En hij de film een eerste keer zag. Een lange zit overigens want de film duurt 2.40 uur en is daarmee een van de langste in de Nederlandse filmgeschiedenis.

Autodidact
Alle ervaringen smaken naar meer. Nee, hij is niet van plan zich aan te melden voor de toneelschool. “Ik ben meer een autodidact. Zie wel wat er op mijn pad komt. Tijdens de opnamen voor Redbad kwam ik in contact met iemand die meewerkt aan de nieuwste reeks van Game of Thrones. Hij zei dat ik daar geschikt voor ben. Dat zou toch wat zijn…”

En dat op zijn 55ste… Met een kwinkslag: “Ja, misschien is er nog een carrière à la Jack Nicholson voor mij weggelegd. Maar leeftijd doet er in mijn geval minder toe. Haha, voor films kunnen ze altijd wel oude kerels met lang haar gebruiken.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.