nieuws

Enschedeër wint nachtje in cel in Rotterdam

Enschedeër wint nachtje in cel in Rotterdam
Enschedeër wint nachtje in cel in Rotterdam © Recherche Rotterdam-Zuid
De 32-jarige Frank Leijdekkers uit Enschede heeft dit weekend vastgezeten in een cel in Rotterdam vanwege een straatroof. Niet dat hij die roof ook echt gepleegd had. Het was allemaal in scène gezet vanwege een prijsvraag die door de recherche in Rotterdam-Zuid was uitgeschreven onder de hashtag #Suspect41day.
‘Wie wordt onze verdachte voor een dag en een nacht?’ zo luidde de oproep op het Twitter-account van de recherche in Rotterdam-Zuid. Wie in aanmerking wilde komen voor deze 24-uurs belevenis, inclusief overnachting in de cel, moest het account volgen en het bericht retweeten. De Frank Leijdekkers uit Enschede won en was afgelopen weekend #Suspect41day. Hij ervaarde hoe het is om verdacht te worden van een misdrijf.
Fotograaf: Recherche Rotterdam-Zuid

Nacht in politiecel

Leijdekkers mocht zaterdag een (fictieve) straatroof plegen op de Kop van Zuid in Rotterdam. Kort daarop werd hij door een arrestatieteam in de kraag gevat en overgebracht naar het politiebureau. Dat was de start van een levensechte 24-uurs belevenis als verdachte: van arrestatie tot verhoor, van fouillering tot een nacht in een politiecel.
Dat de werkelijkheid ultiem werd nagebootst bleek wel toen de ‘suspect’ ook op juridische bijstand mocht rekenen. De raadsvrouw in het complot, in het dagelijks leven rechercheur, adviseerde Leijdekkers tijdens de verhoren.

Tijd voor een sigaret

"Aanvankelijk luidde het advies van mijn advocaat dat ik me moest beroepen op mijn zwijgrecht, maar toen op zondagochtend de bewijzen zich opstapelden en er ook nog eens een extra getuigenverklaring werd opgevoerd, moest ik de straatroof wel bekennen. aldus een beduusde Leijdekkers kort na zijn vrijlating. En voegde direct daar direct lachend aan toe: “Mag ik nu eindelijk een sigaret opsteken?”
Het initiatief is een primeur voor het Rotterdamse rechercheteam dat hiermee ook een serieuze boodschap wil overbrengen. "In de eerste plaats willen we laten zien dat verdacht zijn van een misdrijf en een nachtje in een politiecel, absoluut geen fijne ervaring is. En zeker ook niet stoer. Tegelijkertijd kunnen we het politiewerk laten zien zoals het echt is", vertelt Marco van Pelt, chef opsporing.

Besef van tijd

Leijdekkers, die zondagmiddag met een dagvaarding op zak het politiebureau verliet, vond het naar eigen zeggen geen pretje om vast te zitten. "Na een paar uur kwamen de muren echt op me af. Het besef van tijd raakte ik helemaal kwijt. En niks meer zelf te kunnen beslissen, maakte veel indruk op me. Het doet mentaal ook wat met je."
Aan de andere kant voelde hij ook de persoonlijke betrokkenheid van de rechercheurs, maar ook van de bewaarders met wie ik veel contact had. "Soms is datgene wat je ook als verdachte het alle hardst nodig hebt, heel eenvoudig, een medemens. Ik werd met respect behandeld, maar ik hoop dit nooit meer mee te maken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.