Nieuws
Nieuws
Regio
Regio
Sport
Sport
Meest Gelezen
Meest Gelezen
Het weer vandaag
Weer
Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur)
Foto: RTV Oost / Rogier van den Berg fullscreen

Kamerfractie CDA wil weten waarom Overijssel meer betaalt aan infrastructuur dan andere provincies

Geplaatst 15 feb 2017 - 22:18
Gewijzigd 16 feb 2017 - 06:12

Dat Overijssel zoveel meer betaalt aan infrastructuurprojecten dan andere provincies lijkt de Tweede Kamerfractie van het CDA in het verkeerd keelgat te zijn geschoten. Fractieleden Pieter Omtzigt uit Enschede en Martijn van Helvert willen weten waarom Overijssel zoveel meer betaalt en waarom zoveel geld naar projecten in de Randstad gaat.

Zij hebben daarom Kamervragen ingediend bij minister Schultz van Haegen van Infrastructuur. Die moet ook de vraag beantwoorden hoe het kan dat de andere provincies achterblijven en of er een beeld te geven is van de motieven van provincies bij hun keuzes om extra te investeren in infrastructuur.

De provincie Overijssel betaalt veruit het meest mee aan infrastructuur van alle provincies in Nederland: maar liefst 76 procent van de investeringen. Dat blijkt uit cijfers van 2006 tot 2015 die Gemeentebelangen Raalte via een Wob-verzoek opvroeg bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Gelderland, de nummer twee, betaalde 51 procent mee. 


Randstad

In de Randstad zijn de absolute bedragen weliswaar hoger, maar het aandeel van de provincies is flink uit verhouding. Daar betaalden provincies minder dan 10 procent zelf. De CDA-Kamerleden vragen zich af waarom het Oosten vergeten lijkt te worden en willen van de minister weten of zij dat ook zo ziet.

 

Limburg betaalde het minst, namelijk 1 procent, Noord-Brabant en Flevoland respectievelijk slechts 5 en 7 procent.