Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
Sigrid Coenradie
Foto: Eigen foto RTV-Oost fullscreen

Sigrid Coenradie schreef mee aan boek over vrijzinnig bijbellezen

Geplaatst 20 apr 2017 - 11:00

Remonstrants theologe Sigrid Coenradie is predikante van geloofsgemeenschap De Penninckshoek in Deventer. Ze schreef mee aan het boek met de ietwat misleidende titel Weg met de bijbel

Misleidend, want voor haar is de bijbel een boek dat zeker niet bij het oud papier moet. "Het is een bibliotheek met prachtige verhalen. Soms ook wonderlijk, aanstootgevend en gruwelijk, maar het gaat altijd over mensen."

Waargebeurd of waarachtig?

Volgens Coenradie moeten de verhalen waar zijn maar niet in de zin van waargebeurd: "Het waarheidsgehalte en de waarde van de bijbelverhalen liggen in de waarachtigheid. Ze zijn vooral geschreven met het oog op een betere wereld, gericht op een betere omgang van mensen met elkaar". 

Coenradie promoveerde op het literaire werk van de Japanse schrijver Shushaku Endo. Plaatsbekleding is een belangrijk thema in zijn werk. In de literaire verbeelding van Endo klinkt een perspectief door dat afwijkt van het christelijke dogma 'Christus stierf voor onze zonden'. Hij schetst in zijn boek Stilte een medelijdende gevoelige Jezus die dicht bij kwetsbare mensen staat. 

Kwetsbaarheid, het offer, schulden en de toekomst zijn ook de centrale thema's die in het boek Weg met de bijbel worden aangesneden.

Zondag 23 april in Hoogtij.