Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
Agenten beschoten op Champs-Élysées: dode en gewonden
Foto: Twitter / @Reuters fullscreen

Leerlingen Bonhoeffer College Enschede geëvacueerd na beschieting Champs-Élysées in Parijs

Geplaatst 21 apr 2017 - 00:39
Gewijzigd 21 apr 2017 - 07:37

Leerlingen van het Bonhoeffer College in Enschede waren in Parijs op het moment dat het vuur werd geopend op agenten op de Champs-Élysées. Elaine Olde Riekerink, moeder van de 15-jarige Yoram en Yannick Horning, een leraar Nederlands, vertellen hoe een aantal leerlingen opgesloten raakte in de Eiffeltoren en geëvacueerd moest worden.

'Yoram zit vast in de bus bij de Champs-Élysées, klasgenoten opgesloten in de Eiffeltoren. Zo blij dat Yoram veilig is. Waarom nog schoolreizen naar deze steden?' schreef moeder Olde Riekerink vanavond op haar Facebookpagina. 

Eiffeltoren beklimmen

Haar zoon Yoram is samen met leerlingen uit drie mavo-klassen op schoolreis in Parijs. "Vandaag zijn ze naar Disneyland geweest en daarna zouden ze de highlights van Parijs in het donker bekijken", doet Olde Riekerink het verhaal van haar zoon.

Op het moment dat de dader het vuur opende, was een deel van de groep met een aantal begeleiders bij de Eiffeltoren, een paar kilometer van de Champs-Élysées verwijderd. Olde Riekerink: "Yoram en een aantal andere leerlingen wilden de Eiffeltoren beklimmen. Toen ze de schoten hoorden, was een deel van hen al in de Eiffeltoren. Maar Yoram en een paar andere leerlingen zijn direct terug naar de bus gerend."

'Niet de held uithangen'

Dat was Olde Riekerink een pak van haar hart. "Ik heb van tevoren al mijn twijfels geuit over deze schoolreis. Waarom in deze situatie nog schoolreisjes en werkweken naar steden als Parijs, Berlijn en Londen? Als moeder zag ik dat niet zitten, maar Yoram had er wel heel veel zin in."

Toch heeft ze het van tevoren nog wel met haar zoon gehad over wat te doen in situaties als die van vanavond. "Ik had hem gezegd dat hij dan niet de held moest gaan uithangen, maar een veilige plek moest opzoeken. Hij heeft daar goddank naar geluisterd."

Wachten op opgesloten leerlingen

Yannick Horning is leraar Nederlands op het Bonhoeffer College en in Parijs aanwezig als een van de begeleiders van de groep. Hij maakte met het andere deel van de groep op het moment van de schietpartij een wandeling. "Parijs is zo groot dat we de schoten niet echt meekregen. We kregen eerst allerlei berichten binnen over de schietpartij, pas daarna hoorden we dat een aantal leerlingen van ons in de Eiffeltoren zat opgesloten."

Want na het moment dat de schoten waren gelost, werd ook het gebied rondom de Eiffeltoren hermetisch afgesloten. Daardoor konden de leerlingen van het Bonhoeffer die nog in de Eiffeltoren waren, niet weg. Horning: "We zijn dus direct terug naar de bus gegaan met de leerlingen en hebben daar ongeveer een uur, anderhalf uur, gewacht tot de andere leerlingen geëvacueerd werden."

'Geen sprake van paniek'

De leraar Nederlands prijst het optreden van de Franse politieagenten. "De evacuatie is heel rustig verlopen en er was geen sprake van paniek. En de agenten waren zeer coulant. Ze begrepen onze situatie en we mochten bij het hek wachten tot de leerlingen naar beneden kwamen."

Inmiddels is de hele groep uit Enschede weer in het hotel. Hoe de dag van morgen eruit ziet, is nog de vraag, vertelt Horning. "We zouden morgen sowieso teruggaan naar Enschede, maar daarvoor wilden we nog een bezoek brengen aan het Montmartre." Of dat verstandig is, ligt aan het advies van de Franse autoriteiten morgenochtend.