nieuws

Waterpoloster Yasemin Smit stopt als international

Yasemin Smit
Yasemin Smit © Pro Shots
Waterpoloster Yasemin Smit uit Zwolle stopt bij het Nederlands team. De 32-jarige speelster van Het Ravijn mist de drive om door te gaan tot de Olympische Spelen van 2020.
"Waterpolo is en blijft het leukste wat er is. Doorgaan tot Tokio wil ik echter niet. Natuurlijk had ik mijn tijd bij Oranje nog even kunnen verlengen. Na het teleurstellende WK afgelopen zomer in Boedapest, zou ik nog graag een goed EK spelen. Maar garantie op succes is er natuurlijk niet", aldus Smit.

Mentaal zwaarder

"Ook merkte ik de laatste tijd dat het me zwaarder viel om het programma in Zeist te volgen. Niet zozeer fysiek, maar vooral mentaal. Topsport kan je alleen bedrijven als je er 100% voor gaat. Voor de ploeg is de focus volledig gericht op Tokio. Die focus heb ik niet meer. Dan is het beter om nu te stoppen, zeker ook gezien de toekomstplannen van de bondscoach die al duidelijk verder kijkt dan het EK van 2018."

Boegbeeld
Smit nam het besluit in overleg met bondscoach Arno Havenga. Hij spreekt van een indringend en emotioneel gesprek: "Yas is altijd het boegbeeld van onze ploeg geweest en is nog steeds een speelster van wereldklasse. Bovendien heb ik een zeer goede band met haar en dat maakt het nog lastiger om te beseffen dat onze samenwerking zal stoppen. Yasemin heeft in haar rol als aanvoerder altijd voor de ploeg gestaan en heeft de afgelopen tien jaar een grote bijdrage gehad in de ontwikkeling van het dameswaterpolo in Nederland. Ik hoop dat we haar ervaring, kennis en status op andere manier binnen ons programma kunnen blijven benutten."

Olympisch kampioen

Het hoogtepunt met Oranje bereikte Smit in 2008 toen ze in Peking de Olympische titel behaalde. Een paar jaar later won Nederland brons op het EK in Zagreb en de afgelopen drie jaar werd Oranje steeds tweede op het EK. Op het toernooi van vorig jaar werd Smit verkozen tot beste speelster van het toernooi.

Het Ravijn

Smit blijft wel spelen bij Het Ravijn in Nijverdal en gaat zich ook meer richten op haar maatschappelijke carrière.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.