Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De Herdenkingstuin in Oldenzaal
Foto: Arjan Vrieze fullscreen
Monument voor Joodse slachtoffers WO2
Foto: Arjan Vrieze fullscreen

Tuin houdt herinnering aan de holocaust levend

Geplaatst 18 mei 2017 - 14:15
Gewijzigd 18 mei 2017 - 15:26

In het hart van Oldenzaal, achter het gemeentehuis, worden slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog passend herdacht. De Herdenkingstuin leent zich uitstekend voor stilte en bezinning. 

Een lint van stenen herinnert aan de plek waar eens de synagoge stond. Niet alleen Joodse slachtoffers worden herdacht, ook wordt stilgestaan bij het lot van de Oldenzaalse Sinti.

Beeld
Geschiedschrijvers wijdden destijds welgeteld een regeltje aan de deportatie van de Sinti. Nu staat er in de Herdenkingstuin een beeld gemaakt door Berend Seiger.

Het bronzen beeld verbeeldt een muzikant, staand achter een wiel. Het ene deel is een karrewiel, het herinnert aan het reizende bestaan van de Sinti. De andere helft is het rad van een trein, dat staat voor de deportatie naar Auschwitz. Het beeld werd onthuld in het bijzijn van nabestaanden van de familie Weiss.

Plantendeskundige Wilbert Kallenberg was een van de initiatiefnemers van de tuin. 

De Herdenkingstuin maakt deel uit van een korte wandeling die beschreven is in een folder. De wandeling loopt langs de Plechelmusbasiliek, Herdenkingstuin, Hof van Heden (bij de Hofkerk) en Museum de Pelgrim. De folder is gratis te verkrijgen bij VVV Oldenzaal, Plechelmusbasiliek, Hofkerk en Museum de Pelgrim.

Zondag 21 mei in Hoogtij.

Verder in deze uitzending: Kerken, red de weidevogel!