nieuws

Kerken moeten alle zeilen bijzetten in de strijd tegen armoede

Kerken besteden steeds meer geld aan armoedebestrijding. De crisis lijkt dan wel voorbij maar het aantal mensen dat op of onder de armoedegrens leeft, stijgt nog steeds.
Meer dan 3% leeft al langer dan 4 jaar op of onder de armoedegrens. Het aantal huishoudens met problematische schulden groeit de laatste jaren explosief. Het aantal daklozen is tussen 2009 en 2016 met driekwart toegenomen.

50.000 hulpvragen in 2015

Het knooppunt Kerken en armoede publiceerde in het najaar van 2016 een onderzoek naar armoede. Het onderzoek laat zien dat diaconale organisaties per jaar gemiddeld ruim 17 aanvragen voor financiële hulp binnenkrijgen. 
Als je dat doorrekent naar het totaal voor de deelnemende kerken, gaat het om bijna 50.000 financiële hulpvragen in 2015. Dat is een forse stijging ten opzichte van 2012, toen het er bijna 40.000 waren. 

Meer geld

Er gaat ook meer geld in om. In 2015 besteedden de diaconale organisaties 13,5 miljoen aan de individuele hulpverlening. Daarnaast droegen zij ook nog financieel bij aan kerstpakkettenacties, inloophuizen en diverse projecten voor armoedebestrijding. In totaal gaat het om meer dan 36 miljoen euro. Dat was in 2012 ruim 29 miljoen. 
Een van de meest kwetsbare groepen zijn alleenstaande ouders met jonge kinderen. Een op de tien kinderen groeit op in armoede. De stichting Babyspullen geeft praktische hulp aan aanstaande moeders met financiële zorgen.

Veel vrijwilligersuren

De volgehouden en toegenomen betrokkenheid van diaconale organisaties bij armoedebestrijding blijkt niet alleen uit de financiële inzet, maar ook uit de hoeveelheid menskracht die zij hierbij leveren. Er zijn in 2015 iets meer mensen betrokken bij zowel de individuele hulpverlening als de ondersteuning van diverse projecten.
Als je de vrijwilligersuren (in totaal 1.278.300) zou omzetten naar betaalde dienstverlening, dan zou het 'sociale kapitaal' dat de kerken daarmee inzetten voor de onderkant van de samenleving uitkomen op een bedrag van nog eens € 38.349.000.

Je postcode als informatiebron

De website Eerste hulp bij schulden van SchuldHulpMaatje geeft praktische tips om financiële problemen te voorkomen. Je kunt op postcode zoeken of je in een buurt woont met een groot risico op schulden. Instanties zoals kerken kunnen die informatie gebruiken om op tijd voorlichting te geven.
Kerken en armoede organiseerden een serie bijeenkomsten om kerkelijke projecten rondom armoede onder de aandacht te brengen. De laatste bijeenkomst was in Colmschate.
Hoogtij, zondag 11 juni, na het nieuws van 0800 uur.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.