nieuws

Grote of Michaelskerk in Zwolle eert Johan Cele in zijn 600e sterfjaar

Drie manshoge stoffen panelen hangen in de Grote of Michaelskerk in Zwolle. Ze markeren de 600e sterfdag van Johan Cele, een invloedrijke onderwijshervormer.
Met streek- en generatiegenoten Geert Grote en Thomas a Kempis legde Johan Cele de basis voor de Moderne Devotie. Deze middeleeuwse hervormingsbeweging wilde terug naar de basis van het geloof en streefde naar eenvoud. 

Kwaliteitssprong in het onderwijs

Johan Cele zorgde ervoor dat de leerlingen van de Latijnse school in Zwolle les kregen die pasten bij hun leeftijd en hun niveau. Dat zorgde voor een enorme kwaliteitssprong van het onderwijs.
Van heinde en verre kwamen er leerlingen naar Zwolle.  De hele economie profiteerde ervan. Ook het huidige onderwijs is nog steeds gebaseerd op de principes van Cele.

Economische opleving

De Moderne Devotie kreeg veel navolging, ook in Zwolle dat in de vierde en vijfde eeuw na christus een enorme economische opleving beleefde. De bouw van de Grote of Michaelskerk herinnert daar nu nog aan.
De toren van de kerk moest hoger worden dan die van de Dom in Utrecht. De Moderne Devoten gruwden van die hoogmoed. Eeuwen later werd de toren door de bliksem getroffen. Er bleef niet meer dan een bescheiden stompje over.

HCO en Museum De Fundatie

Deze en andere verhalen zijn terug te lezen op de drie panelen die in de kerk hangen. Luc Panhuysen schreef de teksten. De doeken kwamen mede tot stand dankzij het Historisch Centrum Overijssel en Museum De Fundatie. De panelen blijven nog tot 17 december hangen.
Zondag 26 november in Hoogtij
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.