nieuws

Afblaasexamen midwinterhoorn groot succes

Afgelopen november begon een groep van achttien personen aan een heuse cursus midwinterhoorn blazen. En dit weekend was het zo ver, na zes lessen volgde het afblaasexamen.
Voor Edwin Steggink, vijfvoudig kampioen midwinterhoorn blazen, is het een koud kunstje. Voor mensen die nog niet eerder een midwinterhoorn hebben vastgehouden een heuse uitdaging. Volgens Steggink duurt het dan ook jaren voordat er een fatsoenlijke klank en iets wat op de 'oale roop' lijkt, geblazen kan worden. "Er komt gewoon heel veel techniek bij kijken en jaren van oefenen. Tijdens de cursus leren we de deelnemers de eerste drie klanken, de basis van de 'oale roop'. En tijdens het examen is het dan ook belangrijk dat deze drie basisklanken goed en zuiver gebracht worden."

Strenge jury

De deelnemers werden door een tweekoppige jury beoordeeld op drie punten. Volgens jurylid Gerard Keizer zit er talent tussen, al zullen sommigen na slechts enkele schrille klanken het certificaat niet behalen. "Natuurlijk gaat het hier vooral om de gezelligheid, maar tijdens dit examen moeten we ook streng zijn. Het zuiver blazen van de drie basisklanken van de 'oale roop' is echt een vereiste."

Wintersgevoel

Voor de 35-jarige Marieke Beld is vooral het winterse gevoel dat het geluid van de midwinterhoorn bij haar oproept de reden om mee te doen aan de cursus. "De traditie en vooral het gevoel dat het oproept vind ik geweldig. Ik heb zojuist mijn examen afgelegd en het ging best goed! De drie basisklanken heb ik inmiddels aardig onder controle, al zal een vierde klank nog wel heel wat oefening kosten." Voor Marieke was het examen een succes, zij behaalde haar certificaat met drie achten. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.