nieuws

Dankzij donaties kan Marit (11) uit Vroomshoop naar Georgië voor bijzondere behandeling

Marit Bakhuis uit Vroomshoop kampt al bijna haar hele leven met ernstige blaasontstekingen. Antibiotica helpen nog maar nauwelijks. Een experimentele behandeling met bacteriofagen kan de bacterie mogelijk wel uitroeien.
Deze behandeling wordt in Nederland nog niet niet uitgevoerd. Marit moet ervoor naar Georgië, maar de verzekering dekt dit niet. Om de behandeling toch mogelijk te maken is moeder Lydia Bakhuis een inzamelingsactie gestart.

Hartverwarmend en overweldigend

Lydia hoopte met de actie op een paar honderd euro uit de kennissenkring, maar al gauw stroomden de donaties binnen. Van vrienden en bekenden, maar ook van volslagen vreemden.
Lydia Bakhuis kan nauwelijks geloven wat er allemaal gebeurt: "Hier word je gewoon stil van. Het is echt hartverwarmend dat zoveel mensen ons meisje willen helpen". Ook Marit is verbaasd over het succes van de actie van haar moeder. 

Geen risico's

De behandeling is relatief goedkoop, voor 8500 euro kan Marit worden geholpen. De artsen van Marit in Nederland staan achter de behandeling in Georgië. Mocht het onverhoopt niet aanslaan dan is dat jammer, maar het is verder niet schadelijk of belastend.
In Nederland wordt deze behandeling nog niet toegepast. Toch is de werking van bacteriofagen al 100 jaar bekend. In Oost-Europa is deze methode tegen bacteriële infecties verder ontwikkeld, terwijl de medicijnindustrie in West-Europa zich meer richtte op de bekende antibiotica.

"Bacterie-eters"

Bacteriofagen zijn eigenlijk virussen die in het lichaam niets anders doen dan bepaalde bacteriën opzoeken en zich daarin vermenigvuldigen. Daarbij scheiden ze een enzym af dat de celwand van de bacterie afbreekt, zodat die afsterft.
De fagen worden op maat gemaakt voor het type bacterie dat uitgeroeid moet worden. Ze vallen dus alleen die ene soort ziekmakende bacteriën aan. Dat is een groot verschil met gewone antibiotica die ook gezonde bacteriën doden.

Meer aandacht

Bacteriofagen tegen infecties staan inmiddels steeds meer in de belangstelling. Lydia Bakhuis hoorde er voor het eerst van in het televisieprogramma Dokters van Morgen. De volgende dag al nam ze contact op met de artsen van Marit.
Nu steeds meer bacteriën resistent zijn tegen antibiotica staan ook artsen meer open voor de behandeling met fagen. Inmiddels gaan meerdere patiënten vanuit Nederland naar Georgië voor een behandeling, vaak met succes.

Bijna genoeg

Het geld voor Marit is al bijna bij elkaar, half januari 2018 vertrekt ze naar Georgië. Donaties blijven welkom; als er meer geld binnenkomt dan het streefbedrag van 8500 euro, dan gaat de rest naar een ander kind dat behandeld kan worden met bacteriofagen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.