nieuws

Dankzij plattelands-soap Typisch Tubbergen tweede leven voor dialect-lofzang op Twente

Paul Schabbink en Bert Eeftink, geestelijk vaders van de dialecthit 'Ik heur hier'
Paul Schabbink en Bert Eeftink, geestelijk vaders van de dialecthit 'Ik heur hier' © RTV Oost / Marc Willighagen
Ineens is daar dat liedje. Tijdens de dialectsoap Typisch Tubbergen, dat dezer weken op nationale tv te zien is, weerklinkt een doorleefde stem die in Twents ‘plat’ zijn voorliefde voor deze streek bezingt. Een nummer dat intussen is uitgegroeid tot zo ongeveer de soundtrack van de serie.
Een nummer overigens dat niet bekend is bij het grote publiek. En die zanger al helemaal niet.

Speurtocht
Maar wat blijkt na een korte speurtocht? Het nummer ‘Ik heur hier’ is van de hand van – nota bene - twee programmamakers van RTV Oost: Bert Eeftink en Paul Schabbink.
“Wij hebben het geschreven in opdracht van FC Twente-watcher Willie Berends”, vertelt Bert Eeftink. “Het nummer is opgenomen in een studio in Enschede en ingespeeld door enkele geroutineerde Twentse muzikanten. Vorig jaar is het uitgebracht en het wordt regelmatig gedraaid in het FC Twente-stadion. Maar daarbuiten is het wat minder bekend.”

Tweede leven
Daar lijkt nu verandering in te komen. Aangezien het momenteel twaalf afleveringen lang meermalen op tv voorbij komt.

Doorleefde stem
Wat vooral opvalt is die doorleefde stem van die onbekende zanger. Het blijkt te gaan om Ruud Weber junior, de Enschedese zanger/bassist die in het verleden tourde met onder anderen Snowy White (Thin Lizzy, Pink Floyd) en momenteel furore maakt met de rockbluesband King of the World.

“Ruud zingt normaal gesproken altijd in het Engels. Hij was vooraf zelf wat sceptisch of hij de tekst wel goed in het Twents over zou kunnen brengen, maar dat doet hij juist fantastisch.”

Erkenning

Of Bert Eeftink veel reacties krijgt? “Nee, eigenlijk niet. Omdat simpelweg mensen niet weten dat wij het hebben geschreven. Maar het is daarom niet minder leuk.”

Eeftink wist dat het nummer voor het tv-programma zou worden gebruikt. “We werden vooraf gebeld. Nee, rijk worden doe je er niet van. Je krijgt hooguit de gebruikelijke auteursvergoeding via Buma/Stemra. Maar daar gaat het ook niet om: het is vooral een stukje erkenning dat ze voor dit programma uitgerekend ons nummer gebruiken.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.