nieuws

De Joodse begraafplaats is voor veel Almeloërs onbekend terrein

Voor veel Almeloërs is de Joodse begraafplaats achter de witte muur aan de Boddenstraat onbekend terrein. Eens per jaar gaat de groene poort van het kerkhof open voor belangstellenden. 
Zondag 6 mei maakten ongeveer vijftig Almeloërs gebruik van de mogelijkheid, eens achter die witte muur te kijken. Eleon de Haas vertelde over Joodse gebruiken rondom overlijden en begraven.
Meindert van der Woude verdiepte zich in de geschiedenis van de begraafplaats. De eersten die er in 1842 werden begraven, waren drie jonge vrouwen. "Ze waren waarschijnlijk ziek, en toevallig heetten ze alle drie Sara".

Onderhoud

De stichting Boete en Verzoening wil eigenaren en beheerders van Joodse begraafplaatsen helpen met het onderhoud. Ze organiseren werkweken waarbij vrijwilligers de letters op graven weer duidelijk leesbaar maken en het groen verzorgen. De Almelose begraafplaats kan deze hulp goed gebruiken.
Nog steeds worden hier mensen begraven. In december 2016 kreeg journalist en publicist Dick Houwaart hier zijn laatste rustplaats. Het laatste graf werd gedolven voor Dolf Meibergen, van de gelijknamige muziekzaak. Hij werd 90 jaar.
Zondag 13 mei in Hoogtij.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.