nieuws

Sisters and Friends: "Bliksems vroeg klinkt morgen het startschot van de Dom Verdanloop in Reutum"

"Een ochtendloper ben ik niet. De keren dat ik vroeg mijn nest ben uitgegaan om te lopen waren zeker de moeite waard, maar morgen klinkt het startschot van de Dom Verdanloop in Reutum al om 7.00 uur, en dat is vroeg. Bliksems vroeg.
Het idee is leuk! Vroeg hardlopen en na afloop gezamenlijk ontbijten. De afstand is 10 kilometer en dat moet voor mij prima te doen zijn. Twee weken geleden liep ik nog een halve marathon in Zwolle.

Hup Maarten

Ja, de Halve van Zwolle, een heus hardloopfestijn waarbij het massaal aanwezige publiek mij, al dan niet onder het genot van een drankje, toejuichte met hup Maarten! Nu zou dat geen probleem zijn, ware het niet dat ik geen Maarten heet. Maar bij het ingaan van de tweede ronde, dwars door het feestgedruis van Zwolle, was ik eraan gewend. Zodra ik iemand Maarten hoorde roepen, zwaaide ik vrolijk mijn hand in de lucht.

Pech met inschrijven

Vijf dagen na de start van de inschrijving van de Zwolse Halve Marathon, was de deelnemerslimiet van 4.000 lopers al bereikt. Ik had me niet ingeschreven. Jammer! Was dus in aanloop ernaartoe ook niet bezig om een halve marathon te lopen. Totdat ik de mogelijkheid kreeg om een startbewijs over te nemen, twee weken voor de start van het evenement. Ach ja, waarom ook niet? Gewoon doen, gezellig, want een aantal teammaatjes van de Almeloopers ging ook.

Een veelzijdig evenement

De Halve van Zwolle is onder de lopers niet alleen bekend om de veel bandjes langs het parcours, maar ook om de helikopter die boven de stad vliegt. Die heli zorgt voor videobeelden die RTV Oost ’s avonds live uitzendt. In het startvak hoor ik dan ook opmerkingen als: ‘Het lijken wel Amerikaanse taferelen’ en ‘Als je de heli dichterbij hoort komen, dan weet je dat de koplopers je gaan inhalen.’ Ik besluit vooral te gaan genieten. Lekker lopen, de muziek in me op te nemen en als ik het gebulder van de heli uiteindelijk hoor, de koplopers aan te moedigen met een applausje, terwijl ik mij afvraag hoe ze zo snel en makkelijk ogend kunnen lopen.

Het ging heerlijk

Als ik met het laatste rondje van Zwolle bezig ben (we moeten er drie in totaal), kom ik tot de conclusie dat ik nog best aardig aan het lopen ben. De vermoeidheid is nog niet toegeslagen. Wanneer ik op mijn sporthorloge kijk, kom ik tot de conclusie dat ik onder de 1 uur en 45 minuten kan lopen.
Dat zou een persoonlijk record zijn, maar dan moet ik wel iets harder gaan lopen. Ik voer het tempo rustig op en wanneer ik aan de laatste kilometer begin, heb ik nog 4,5 minuut om onder de 1:45 te lopen.

Een persoonlijk record

Ik begin te sprinten en merk dat het me geen extra moeite kost. Nog nooit heb ik een race zo opgebouwd dat ik aan het einde nog zoveel over heb. In volle sprint kom ik over de finish en ik klok mijzelf op 1:44:57. Wauw, een pr. Maarten, bedankt!

Dom Verdan

Nu kan ik een heel verhaal ophangen over hoe ik morgen in Reutum die 10 kilometer ga aanpakken, maar ach, dat zie ik dan wel weer. Samen met de collega's van RTV Oost gaan we er een leuke wedstrijd van maken. Onze groep is enorm divers, niet alleen qua hardlopen maar ook qua  functies/werkzaamheden bij de regionale omroep. We gaan genieten van het loopje en zeker van het gezamenlijke ontbijt na afloop. Gewoon .... Dom Verdan!"
Tot zondag, Ronald Voort.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.