Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
De media wordt geladen ...
Trainingsdagen voor Twentse vakdocenten lichamelijke opvoeding
Foto: Esther Rikken fullscreen
Trainingsdagen voor Twentse vakdocenten lichamelijke opvoeding
Foto: Esther Rikken fullscreen
De media wordt geladen ...

'Huidige trends lichamelijke opvoeding in basisonderwijs vereist inzet vakleerkracht'

Geplaatst 12 apr 2018 - 18:07
Gewijzigd 12 apr 2018 - 18:30

De maatschappij verandert en de gymles op basisscholen dus ook. De huidige trends op dit gebied vragen om de inzet van vakdocenten.

Althans als het aan de KVLO, afdeling Twente ligt. De Katholieke Vereniging Lichamelijke Opvoeding pleit al jaren voor vakleerkrachten in het basisonderwijs en vandaag, tijdens de Twentedagen, werd dit nog eens extra benadrukt. 

 

Net als in de film ...

Ruim 180 vakleerkrachten volgden vandaag, op diverse locaties in Almelo, workshop en trainingen tijdens de 24e editie van de Twentedagen van de KVLO. De gymdocenten moesten uit hun comfortzone want waar een kind vroeger nog blij werd van paaltjesvoetbal en bokspringen, vraagt het nu om free running en/of stunt camp. 

Voor elk wat wils ...

'Vandaag wordt nog eens goed duidelijk dat we tegenwoordig op een hele andere manier gymles geven. Waar we vroeger één voor één over de kast sprongen of aan de ringen zwaaiden, staat de hele gymzaal nu vol met uitdagende attributen. De leerlingen mogen vaak zelf bepalen wat voor een oefening ze gaan doen en hoe ze deze vervolgens uitvoeren. Een hele andere manier van lesgeven waar iedereen, atletisch en niet atletisch aan bod komt', aldus Bennie Nordkamp, docent lichamelijke opvoeding.

Inspelen op de vraag ...

'Deze hippe en dynamische gymlessen vergen jaarlijkse bijscholing maar ook een gedegen voorbereiding van de les. Verder wordt er veel meer gekeken naar het mentale aspect. De groepsleerkracht die ook verantwoordelijk is voor alle zaakvakken, kan dit er niet bij doen. En dus is meer dan ooit duidelijk dat een vakdocent lichamelijke opvoeding noodzakelijk is voor een juiste manier van lichamelijke opvoeding in het primair onderwijs', aldus Dorethy Bruggemann van de KVLO.