Expeditie Oost: Kerkklok Boskamp niet meer van deze tijd

Vrijwilliger Theo Ganzeboom klimt twee keer per week de toren in van de St. Willibrordkerk op Boskamp. Dit omdat het uurwerk uit 1872 op is, het lukt het ouwe besje niet meer om op tijd te lopen.

"Je begrijpt dat ik mijn sportschoolabonnement een tijd geleden al opgezegd heb", grapt de 71-jarige Boskamper, terwijl hij netjes voor mij uit in rap tempo de 72 treden opklimt van de smalle torentrap.

Theo Ganzeboom bij het uurwerk uit 1872 (Foto: Esther Rikken)
Theo Ganzeboom bij het uurwerk uit 1872 (Foto: Esther Rikken)

Fit en slank

"Ja, ja, ik blijf er mooi slank bij maar desalniettemin is het echt een klus en ben ik blij dat er binnenkort een nieuwe klok in onze kerk komt".

Kerkklok Boskamp niet meer bij de tijd (Foto: Esther Rikken)
Kerkklok Boskamp niet meer bij de tijd (Foto: Esther Rikken)

Een trotse Boskamper

Sinds zijn 63e is Theo verantwoordelijk voor de klok van de St. Willibrordkerk in zijn eigen dorp. "Dat doe ik met liefde. Ik ben ook erg trots op dit mooie uurwerk. Maar het is op. Op dit moment moet ik twee keer per week naar boven. Of om de klok even stil te zetten óf om een minuutje of één twee verder te draaien".

Terwijl Team Expeditie Oost geniet van het prachtige uitzicht en het supermooie uurwerk, is nóg een etage hoger een monteur druk doende om een nieuw uurwerk te installeren. "Ja, we gaan moderniseren en daar ben ik blij mee. Zo blijft Boskamp mooi bij de tijd", aldus de enthousiaste klokkenman.

Meer over dit onderwerp:
EXPEDITIE OOST
Deel dit artikel: